Hulp voordat de regen komt in het noordoosten van Nigeria

donderdag 20 juli 2017

In de deelstaat Borno van Nigeria breiden teams van Artsen zonder Grenzen hun hulp uit. De medische en humanitaire noodsituatie zal er naar verwachting verslechteren in de moeilijk te bereiken gebieden.

 

Isoleren

De regentijd, die binnenkort begint, zal sommige locaties volledig isoleren. Het platteland verandert in een modderig moeras en wegen komen volledig blank te staan. De stad Rann zal in feite een eiland worden, volledig afgesloten van de buitenwereld. Zo’n 40.000 inwoners en ontheemden in gebied zullen zonder hulp komen te zitten, als die niet vooraf is opgezet.

 

De stad Rann in de Nigeriaanse deelstaat Borno

 

Mobiel team

Het regenseizoen valt samen met een piek in malaria en ondervoeding. Ter voorbereiding daarop zet Artsen zonder Grenzen een mobiel team in om de plaatsen Rann, Banki en Damasak in de komende maanden van medische en humanitaire hulp te voorzien. De teamleden zullen consulten en preventieve behandelingen voor malaria bieden, muskietennetten en zeep distribueren en water en sanitatie verbeteren. Ze zullen ook kinderen tegen malaria behandelen.

 

Slachtoffer

‘De mensen hier zijn ontheemd geraakt en velen zijn slachtoffer geworden van geweld’, zegt Moussa Sow, arts en projectcoördinator van Artsen zonder Grenzen voor de mobiele regenseizoenteams. ‘Ons team zal z’n uiterste best doen om ervoor te zorgen dat ze niet ook nog te lijden zullen hebben onder te voorkomen ziekten.’

 

Medische activiteiten

Het mobiele team heeft alvast medische en logistieke voorraden gestationeerd, en begint nu met medische activiteiten. De teamleden zullen gedurende het regenseizoen afwisselend op de drie locaties aanwezig zijn.

 

Malaria

Een tweede mobiel team distribueert deze week preventieve malariabehandelingen in Bama en treft voorbereidingen om hetzelfde te doen in Dikwa. Het zal in actie komen tegen de verwachte toename van malaria in de komende maanden.

 

Precair

De leefomstandigheden zijn nu al precair en de ontheemden zijn afhankelijk van een ononderbroken aanvoer van voedsel om ondervoeding te voorkomen. Meer regen kan ook leiden tot uitbraken van ziekten als cholera. Artsen zonder Grenzen treft voorbereidingen voor noodsituaties in delen van Borno, waaronder de hoofdstad Maiduguri.

 

Hepatitis E

Een uitbraak van hepatitis E is al afgekondigd in delen van Borno, waarbij Artsen zonder Grenzen leiding geeft aan de bestrijding daarvan in Ngala. Het risico van verdere uitbraken zal groter worden als de dichtbevolkte kampen voor ontheemden overstromen en er onvoldoende drinkwater en toiletten beschikbaar zijn.

 

Watervoorziening

Toen Artsen zonder Grenzen in januari in Rann begon, was er maar één liter water per persoon per dag beschikbaar – veel minder dan de norm voor noodsituaties. Artsen zonder Grenzen en andere organisaties hebben hard gewerkt om de watervoorziening te verbeteren, waardoor de mensen in Rann nu tussen de 10 en 15 liter water per dag hebben.

 

Latrines

Maar Artsen zonder Grenzen is bang dat het gebrek aan latrines tot uitbraken van ziekten zal leiden. Teams schatten dat er per latrine in Rann 279 mensen zijn. Volgens algemeen geaccepteerde sanitatienormen zou 1 latrine maximaal gebruikt mogen worden door 20 mensen.