Hulpverleners Artsen zonder Grenzen omgekomen bij luchtaanvallen Kunduz

zaterdag 03 oktober 2015

Vannacht, om 2.10 uur op zaterdag 3 oktober, werd het traumaziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz, Afghanistan, meerdere keren geraakt bij aanhoudende bombardementen. Drie hulpverleners van Artsen zonder Grenzen kwamen om het leven, meer dan 30 hulpverleners worden nog vermist. Het ziekenhuis is zwaar beschadigd. Medisch personeel werkt met man en macht om te zorgen dat aanwezige patiënten en het overige personeel van het ziekenhuis veilig zijn.

 

Geschokt

‘We zijn diep geschokt door de aanval, de dood van onze collega’s en patiënten, en de hevige impact die dit zal hebben op de medische zorg die in Kunduz geboden wordt,’ zegt Bart Janssens, operationeel directeur van Artsen zonder Grenzen. ‘We weten nog niet exact hoeveel mensen er omgekomen zijn, maar onze medewerkers behandelen nu gewonden, waaronder collega’s, en proberen erachter te komen waar onze mensen zijn. We dringen er ten zeerste op aan dat alle strijdende partijen de veiligheid van medische voorzieningen en medisch personeel respecteren.’

 

Een deel van het traumaziekenhuis van Artsen zonder Grenzen stond in brand nadat het geraakt werd bij luchtaanvallen. Meerdere hulpverleners kwamen bij de aanval om het leven. © MSF

 

Bezetting

Sinds de gevechten in Kunduz uitbraken op maandag, heeft Artsen zonder Grenzen 394 gewonden behandeld. Toen vannacht de luchtaanvallen plaatsvonden, waren er 105 patiënten en hun verzorgers in het ziekenhuis en waren er 80 medewerkers van Artsen zonder Grenzen aanwezig.

 

Enige traumaziekenhuis in Noordoost-Afghanistan

Het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz is het enige ziekenhuis waar traumazorg gegeven wordt in de hele regio Noordoost-Afghanistan. De hulpverleners bieden er levensreddende medische hulp en behandelen iedereen die hulp nodig heeft, ongeacht hun afkomst, religieuze overtuiging of politieke affiliatie.