AzG Live LIVE

Indiaas patent Pfizer zware klap in strijd voor eerlijke prijzen longontstekingsvaccin

dinsdag 22 augustus 2017

Een zware klap in de strijd voor een longontstekingsvaccin voor miljoenen kinderen wereldwijd: India heeft farmaceutisch bedrijf Pfizer patent verleend op hun longontstekingsvaccin waardoor er zeker tot 2026 geen goedkopere alternatieven kunnen worden gemaakt in India. Per jaar overlijden 1 miljoen kinderen aan longontsteking omdat vele landen de hoge prijzen van Pfizer en GSK, de twee enige producenten van longontstekingsvaccins, niet kunnen betalen. Als India Pfizer geen patent had verleend, hadden Indiase producenten generieke versies kunnen maken voor een veel lagere prijs. Volgens Artsen zonder Grenzen is een eerlijke prijs 5 dollar (4,50 euro) per kind voor de 3 benodigde doses. De huidige prijs varieert van 10 dollar (9,35 euro) tot 190 dollar (177,30 euro) per kind. 

 

Nyataba (3) lijdt aan ondervoeding en longontsteking. Ze wordt behandeld in het Artsen zonder Grenzen hospitaal in een opvangkamp in Bentiu, Zuid-Sudan.

 

Geen vaccin voor miljoenen kinderen

Het longontstekingsvaccin van Pfizer, PCV-13, merknaam Prevnar 13, beschermt kinderen tegen 13 types pneumokokkenbacteriën die longontsteking veroorzaken en is een van de best verkopende vaccins van Pfizer. Patenten moeten per land of regio worden aangevraagd. Het Europese patentenbureau EPO heeft de patentaanvraag van Pfizer al verworpen. In maart 2016 vocht Artsen zonder Grenzen Pfizer’s patentaanvraag in India aan. Ook in Zuid-Korea en in de VS is verzet tegen Pfizer’s patentaanvraag aangetekend. Leena Menghaney, hoofd van MSF Access, de campagneorganisatie van Artsen zonder Grenzen, in Zuid-Azië: ‘Pfizer wil met dit patent alleen maar haar monopoliepositie extreem lang verlengen, want de methode die zij toepassen om het vaccin te maken is té voor de hand liggend om een patent op uitvinding te verdienen.’ Pfizer’s patent in India geldt tot 2026. Een aantal Indiase fabrikanten heeft al aangegeven het vaccin voor een veel lagere prijs kunnen maken, maar het patent van Pfizer verhindert dat nu. Dat betekent dus dat er naar een andere methode gezocht zou moeten worden om het vaccin te maken, en dus blijven miljoenen kinderen voorlopig van het vaccin verstoken.

 

Geen concurrentie, geen lagere prijzen

Een patent in India betekent dat er geen concurrentie mogelijk is voor dit levensreddende longontstekingsvaccin, én dus geen lagere prijzen. India verleende tot nu toe regelmatig gèèn patenten in het belang van de volksgezondheid, waardoor Indiase farmaceutische fabrikanten goedkopere versies konden maken. Artsen zonder Grenzen, vele andere hulporganisaties en vele overheden vertrouwen op deze betaalbare versies voor medische zorg.

 

Verlaagde prijs voor alleen hulporganisaties

‘Wij zien ongelooflijk veel kinderen met levensbedreigende infecties aan de luchtwegen. Als meer kinderen met het longontstekingsvaccin worden ingeënt zou dat veel doden voorkomen,’ vertelt kinderarts Anas Shorman van Artsen zonder Grenzen vanuit Jordanië. in 2016 voerde Artsen zonder Grenzen een petitiecampagne om de enige 2 producenten van longontstekingsvaccins, Pfizer en GSK, te vragen hun prijs drastisch te verlagen. 7.664 mensen in Nederland ondertekenden onze petitie, wereldwijd waren dat ruim 400.000 uit 170 landen. Dit heeft geleid tot toezeggingen door de 2 fabrikanten om de prijs voor hulporganisaties te verlagen, en wel naar 9 dollar per kind (8,40 euro). Dat is een goed begin, maar wij blijven ervoor pleiten dat de prijs ook voor ontwikkelingslanden wordt verlaagd. In Nederland maakt het longontstekingsvaccin deel uit van het standaardinentingspakket voor kinderen.

 

Het belang van vaccins voor het werk van Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen heeft kinderen met het longontstekingsvaccin ingeënt in noodsituaties in onder andere Centraal-Afrikaanse Republiek, Ethiopië, Zuid-Sudan, Syrië en Uganda. We willen het longontstekingsvaccin opnemen in onze basiszorg voor kinderen. Jaarlijks vaccineren onze teams miljoenen mensen voor dodelijke ziekten als mazelen, meningitis (hersenvliesontsteking), gele koorts en cholera.