Jemen: aanhoudende blokkade beperkt levensreddende hulp aan bevolking

vrijdag 17 november 2017

De aanhoudende blokkade door de Saoedische coalitie van vluchten naar Jemen zorgt voor een ernstige beperking van levensreddende noodhulp aan de bevolking van het land. Artsen zonder Grenzen krijgt al 12 dagen lang geen toestemming om van Djibouti naar Sanaa te vliegen, een van de plaatsen die het zwaarst worden getroffen door de blokkade.

 

Eenmalige toestemming voor vlucht naar Aden

Op 15 november kreeg Artsen zonder Grenzen eenmalig toestemming voor een vlucht naar de stad Aden. Daarmee konden wij onze hulp in Aden, Taiz en nabijgelegen gouvernementen voortzetten. De regio Aden is echter zeer onveilig en op grote afstand van andere gebieden met grote humanitaire noden. Een enkele vlucht naar deze stad is dan ook verre van afdoende om acute, tijdige hulp door heel Jemen te kunnen geven.

 

De Eerste Hulp van het Al-Koweit-ziekenhuis in Sanaa, Jemen.

 

Groot tekort aan eten, water, brandstof en zorg

‘De aanhoudende blokkade van havens en vliegvelden heeft een enorme impact op de noodlijdende bevolking van Jemen,’ zegt landencoördinator Justin Armstrong. ‘Een groot deel van de mensen kampt dagelijks met een groot tekort aan eten, water, brandstof en medische zorg.’

 

Humanitaire vluchten via Sanaa cruciaal

Artsen zonder Grenzen blijft bij de Saoedische coalitie aandringen op het opheffen van de blokkade van humanitaire vluchten naar Sanaa. Toegang tot Jemen via deze luchthaven is cruciaal voor Artsen zonder Grenzen, en andere hulporganisaties, om acute hulp aan de Jemenitische bevolking te kunnen geven.