Jemen: Artsen zonder Grenzen behandelt 400 oorlogsgewonden in één week bij strijd in Taiz

woensdag 16 maart 2016

Artsen zonder Grenzen heeft de afgelopen week meer dan 400 oorlogsgewonden behandeld in de stad Taiz, in het zuidwesten van Jemen. Veel van de gewonden zijn burgers. In de stad wordt hevig gevochten, in dichtbevolkte gebieden. Een groot deel van de burgerbevolking zit gevangen tussen de frontlinies.

 

Gevaar

‘Onze patiënten zijn gewond geraakt door luchtaanvallen, bomexplosies, mortiervuur, kogels, sluipschuttervuur en landmijnen,’ zegt landencoördinator Will Turner. ‘De burgerbevolking lijdt ernstig onder het geweld dat bijna een jaar geleden begon en de afgelopen weken alleen maar verergert. De bewoners lopen steeds meer gevaar.’

 

Ziekenhuizen onder vuur

Er zijn berichten dat ziekenhuizen in en rond Taiz de afgelopen weken onder vuur zijn genomen door verschillende strijdende partijen. Dat maakt het voor de bevolking nog moeilijker om medische hulp te krijgen als zij dat dringend nodig hebben.

 

Dodelijke luchtaanvallen

Artsen zonder Grenzen heeft de strijdende partijen herhaaldelijk opgeroepen medische voorzieningen te respecteren en burgers te beschermen. Toch blijven er burgerslachtoffers vallen. Gisteren behandelde Artsen zonder Grenzen ook ruim 40 gewonden na bombardementen in Khamis, een dorp in het noordelijke gouvernement Hajja. Daar vonden, midden op de dag, twee luchtaanvallen plaats op een markt. Tientallen mensen, waaronder vrouwen, ouderen en kinderen, waren daar op dat moment aanwezig. Velen kwamen om of raakten gewond.

Sluit zoeken

Zoekveld