Jemen: medische hulp Artsen zonder Grenzen komt belegerde stad Taiz niet in

zondag 25 oktober 2015

Ondanks weken van intensief overleg met Houthi-rebellen kan Artsen zonder Grenzen geen essentiële medische voorraden leveren aan twee ziekenhuizen in de belegerde stad Taiz, in het zuiden van Jemen. Vrachtwagens van Artsen zonder Grenzen zijn vandaag gestopt bij Houthi-checkpoints, waarbij toegang tot de stad werd ontzegd.

 

Cruciale hulp ontzegd

‘De ziekenhuizen in deze stad hebben te maken met een groot aantal oorlogsgewonden,’ zegt noodhulpmanager Karline Kleijer. ‘En toch worden we ervan weerhouden om cruciale medische materialen – zoals infuusvloeistoffen, verdovingsmiddelen, hechtmateriaal en antibiotica – te leveren waarmee medisch personeel levensreddende operaties kunnen uitvoeren.’

 

Hulp toelaten

Artsen zonder Grenzen roept alle strijdende partijen op om humanitaire en medische hulp toe te laten waar dat nodig is, om toegang tot ziekenhuizen te faciliteren voor zieken en gewonden en om de zorg en medisch personeel te beschermen conform internationaal humanitair recht en Jemenitisch gebruik.

 

Frustrerend

‘Het is frustrerend dat, na weken van onderhandelen, we niets zijn opgeschoten met het overtuigen van autoriteiten van de noodzaak van onpartijdige medische hulp aan de slachtoffers van het aanhoudende geweld in deze enclave, ondanks dat wij ook hulp bieden aan ziekenhuizen in door Houthi-gecontroleerde gebieden,’ vervolgt Kleijer.

 

Angst en schaarste

Bewoners van Taiz melden dat water, brandstof en eten steeds schaarser worden. Burgers in dichtbevolkte wijken zijn voortdurend bang om geraakt te worden door sluipschutters, verdwaalde kogels of mortiervuur, dat door beide strijdende partijen lukraak gebruikt wordt. Luchtaanvallen worden dagelijks uitgevoerd op de stad. Mensen kunnen klinieken en ziekenhuizen nauwelijks bereiken – zij zijn bang om naar buiten te gaan, om frontlinies over te steken en hebben bovendien veelal geen brandstof voor hun voertuigen. Daarom zoeken velen bevriende verpleegkundigen of artsen op die bij hen in de buurt wonen.

 

Overleven

Het wapenembargo dat geldt voor Jemen heeft geleid tot een algehele blokkade en, als gevolg daarvan, tot gebrek aan eten en brandstof in het hele land. Beschikbare middelen zijn te koop voor woekerprijzen. ‘Een groot deel van de bevolking van Taiz is binnen de stadsgrenzen op de vlucht,’ zegt Kleijer. ‘Elke dag staat voor hen in het teken van overleven, van vechten voor eten en water.’

 

Situatie dramatisch

Taiz had voorheen 20 ziekenhuizen voor een bevolking van ruim 600.000 mensen. Momenteel functioneren nog slechts 6 van die ziekenhuizen, waarvan enkele slechts deels. Zij hebben een gebrek aan medisch personeel, brandstof en medicijnen en kunnen het aantal gewonden nauwelijks aan. ‘De situatie in Taiz is dramatisch en zal de komende weken alleen maar erger worden als er niets gedaan wordt om de burgers te beschermen tegen het geweld en hen te voorzien van humanitaire en medische hulp,’ zegt Kleijer.

 

Onpartijdige steun

Artsen zonder Grenzen geeft onpartijdige, neutrale steun aan alle ziekenhuizen in Taiz, ongeacht of deze in Houthi-gebied of oppositiegebied zijn.  In Taiz zijn sinds mei 3.644 gewonden behandeld in door Artsen zonder Grenzen ondersteunde ziekenhuizen. In heel Jemen zijn sinds maart ruim 15.500 oorlogsgewonden zijn behandeld in door Artsen zonder Grenzen ondersteunde ziekenhuizen.

Sluit zoeken

Zoekveld