Jemen: negen gewonden bij luchtaanval op kliniek Artsen zonder Grenzen in Taiz

donderdag 03 december 2015

Een kliniek van Artsen zonder Grenzen in Taiz, Jemen, is gisteren 2 december geraakt bij een luchtaanval. Het bombardement werd uitgevoerd door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Negen mensen raakten gewond, onder wie 2 medewerkers van Artsen zonder Grenzen.

 

Evacuatie

Volgens lokale bronnen vielen straaljagers om 11:20 lokale tijd driemaal een park aan in de wijk Al Houban van Taiz. Dat park ligt 2 kilometer van de kliniek van Artsen zonder Grenzen. Ons team begon onmiddellijk met de evacuatie van de kliniek. Tegelijkertijd bracht het de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië op de hoogte dat hun straaljagers een aanval vlakbij de kliniek uitvoerden. Daarna werd de medische post zelf aangevallen. Tijdens de evacuatie raakten negen mensen gewond door granaatscherven.

 

Gewonden

De gewonden, van wie twee ernstig, werden overgebracht naar de Al Qaidah en Al Resalah ziekenhuizen. Wij ondersteunen beide faciliteiten bij de behandeling van oorlogsgewonden.

 

Op de hoogte

In de tentkliniek in Al Houban boden we spoedeisende medische zorg aan mensen die hun huizen hebben moeten ontvluchten vanwege het recente conflict. De coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië was op de hoogte gebracht van de precieze locatie en de activiteiten van Artsen zonder Grenzen in Al Houban.

 

Meegedeeld

‘De GPS-coördinaten van de medische faciliteiten zijn regelmatig meegedeeld aan de coalitie’, zegt landencoördinator in Jemen van Artsen zonder Grenzen Jerome Alin. ‘Dat is de laatste keer gebeurd op 29 november. Het is onmogelijk dat de coalitie niet op de hoogte was van de activiteiten van Artsen zonder Grenzen op deze plek.’

 

480 patiënten

In mei 2015 begon Artsen zonder Grenzen de nog werkende ziekenhuizen in Taiz te voorzien van noodvoorraden medicatie, chirurgische benodigdheden en praktische hulp. Eén van onze teams daar bood sinds twee maanden spoedeisende zorg in de kliniek in Al Houban. In de twee dagen voor de aanval heeft het er 480 patiënten behandeld.

 

Schending humanitair recht

‘Het bombarderen van burgers en medische voorzieningen is een schending van het internationale humanitaire recht’, zegt Alin. ‘Burgers die medische zorg nodig hebben en medische voorzieningen moeten worden gerespecteerd’. Vorige maand werd een ziekenhuis in het Jemenitische district Haydan dat Artsen zonder Grenzen ondersteunt, volledig verwoest bij een luchtaanval.’