Jemen: uitbreiding hulp vanwege sterke toename cholera

vrijdag 29 maart 2019

In Jemen breiden we onze hulpverlening tegen cholera sterk uit, nu het aantal cholerapatiënten er snel toeneemt. Tussen 1 januari en 26 maart hebben we in vier provincies 7.938 vermoedelijke cholerapatiënten opgenomen. Het aantal patiënten steeg van 140 naar 2.000 per week. We richten ons vooral op schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen, maar vergroten ook onze capaciteit om cholera te behandelen.

 

Cholerabehandelcentra

Het aantal patiënten stijgt vooral in de provincies Amran, Hajjah, Ibb en Taiz. In de stad Khamer hebben we daarom een cholerabehandelcentrum met 50 bedden geopend, en in Taiz het aantal bedden in het bestaande centrum uitgebreid. In de hoofdstad Sana'a richten we een afdeling van het Al Kuwait-ziekenhuis opnieuw in om er een functionerend cholerabehandelcentrum van te maken. Ook zijn er medische goederen geleverd aan gezondheidscentra in het district Al Bayda, ten noordoosten van Aden.

 

Een moeder draagt haar kind, dat cholera heeft, in het Al-Sadaqa ziekenhuis. Jemen, 2017

 

Vier jaar oorlog

In 2016 en 2017 werd Jemen tweemaal getroffen door een uitbraak van cholera. De ziekte werd bedwongen, maar er waren nog regelmatig cholerapatiënten in het hele land. Na vier jaar oorlog zijn veel ziekenhuizen gesloten. Veel mensen hebben geen medische zorg meer. Door gebrek aan vaccinaties zijn cholera, maar bijvoorbeeld ook ziekten als difterie en mazelen, levensgevaarlijk in het door oorlog verscheurde land.