Jordanië: 2.900 operaties in kliniek spoedeisende chirurgie in 2 jaar

donderdag 15 oktober 2015

864 Syrische oorlogsgewonden heeft Artsen zonder Grenzen sinds september 2013 behandeld in haar project voor spoedeisende chirurgie in het ziekenhuis van de plaats Ramtha, Jordanië. In 2015 waren 20% van de behandelde patiënten kinderen.

 

2.900 operaties

Samen met het personeel van het ziekenhuis heeft ons team in de afgelopen 2 jaar 2.900 operaties uitgevoerd. Naast de 864 patiënten die Artsen zonder Grenzen opnam, werden 986 Syrische oorlogsgewonden door de Jordaanse staf van het ziekenhuis behandeld.

 

Spoedeisende behandelingen

‘Het programma geeft Syriërs die zeer spoedeisende behandelingen nodig hebben de kans om op een veilige manier de medische zorg te krijgen die ze niet in hun eigen land kunnen vinden’, zegt landencoördinator Luis Eguiluz in Jordanië. Ook algemene verpleegzorg, fysiotherapie en psychosociale zorg zijn een integraal deel van de medische zorg die Artsen zonder Grenzen biedt aan Syriërs met oorlogsverwondingen.

 

Handicaps

‘De verwondingen leiden soms tot permanente handicaps en het kan maanden duren voor ze weer genezen zijn. Daarom omvat ons programma ook postoperatieve zorg en een revalidatieprogramma’, zegt Eguiluz.

 

Postoperatieve unit

In maart 2014 opende Artsen zonder Grenzen een postoperatieve unit met 40 bedden in het vluchtelingenkamp Zaatari in Jordanië, het grootste van het land. In deze kliniek kunnen patiënten herstellen en verzorgen we revalidatie voor patiënten na hun operaties in Ramtha of andere ziekenhuizen in Jordanië. In 2015 kregen 133 patiënten hier medische zorg en boden we er 400 psychosociale consulten.

 

Gastvrijheid

‘Ik hoop dat Jordanië in de komende jaren gastvrijheid zal blijven tonen voor de gewonden, kinderen, vrouwen en mannen die urgent levensreddende medische zorg nodig hebben en die om te overleven geen andere kans hebben dan geëvacueerd te worden naar Jordanië. Ik hoop dat er snel een einde komt aan dit vreselijke conflict en dat Jordanië ondertussen de meest kwetsbaren toegang zal blijven verlenen tot ons programma’, zegt Eguiluz.

 

Sinds het begin van het conflict in Syrië zijn meer dan 4 miljoen Syriërs naar de buurlanden, waaronder Jordanië, gevlucht. Artsen zonder Grenzen heeft sinds augustus 2006 een project voor reconstructieve plastische chirurgie in de hoofdstad Amman. Artsen zonder Grenzen heeft, naast het ziekenhuis in Ramtha, ook een project voor moeder-en kind-zorg en twee klinieken voor niet-besmettelijke ziekten in Irbid. De projecten richten zich op Syrische vluchtelingen in gastgezinnen en op kwetsbare Jordaniërs.