Kunduz: zeker 9 medewerkers omgekomen, coördinaten gebouwen bekend bij partijen

zaterdag 03 oktober 2015

Artsen zonder Grenzen veroordeelt in de sterkst mogelijke bewoordingen de afschuwelijke aanval op haar ziekenhuis in Kunduz, dat vol lag met patiënten. Zeker 9 van onze medewerkers zijn omgekomen. Alle partijen waren op de hoogte van de coördinaten van onze gebouwen.

 

Geïnformeerd

Artsen zonder Grenzen verklaart met nadruk alle strijdende partijen, onder wie de autoriteiten in Kabul en Washington, nauwkeurig te hebben geïnformeerd over de precieze locaties (de GPS-coördinaten) van onze gebouwen in Kunduz. Het gaat daarbij om de kliniek, de gastenverblijven, het kantoor en om een unit voor stabilisatie van gewonden in Chardara, noordwestelijk van Kunduz.

 

Gebruikelijk

Zoals gebruikelijk in alle conflictsituaties, hebben wij deze locaties in de afgelopen maanden bij een aantal gelegenheden laten weten aan alle partijen. Het meest recent gebeurde dit nog op 29 september.  

 

Nog 30 minuten

De bombardementen duurden nog 30 minuten nadat Amerikaanse en Afghaanse militaire officials voor het eerst geïnformeerd waren over de aanval op ons ziekenhuis. Wij willen zo spoedig mogelijk opheldering over wat er precies heeft plaatsgevonden en hoe dit vreselijke incident heeft kunnen gebeuren.

 

Medewerkers gedood

Met zeer grote droefenis kunnen wij nu de dood van 9 van onze medewerkers door dit bombardement in Kunduz bevestigen. 37 mensen zijn zwaar gewond geraakt, onder wie 19 medewerkers van Artsen zonder Grenzen. Een aantal van de zwaarst gewonden worden overgebracht naar een ziekenhuis in Puli Khumri, op 2 uur rijden afstand. Een groot aantal patiënten en medewerkers worden nog vermist. De aantallen groeien naar mate we een duidelijker beeld krijgen van de gevolgen van dit afschuwelijke bombardement.