Lancering gratis app medische handboeken Artsen zonder Grenzen

woensdag 01 november 2017

Tot nu toe waren onze medische richtlijnen (gratis) beschikbaar als gedrukt boek of als pdf. Maar vanaf nu is er ook een gratis app voor mobiele telefoons en tablet. Zodat hulpverleners ook in de bush alles over de juiste medicijnen, behandeling en aanpakken bij zich hebben. De app kan met én zonder internetverbinding gebruikt worden en foto’s kunnen goed in detail worden bekeken door de hoge resolutie-versie te raadplegen.

 

Arts Monica Dhand gebruikt haar mobieltje om Abduk Briet te onderzoeken. Veel artsen gebruiken hun mobiel al als zaklantaarn en woordenboek. Artsen zonder Grenzen kliniek in het Batil kamp voor Sudanese vluchtelingen in Zuid-Sudan.

 

MSF Medical Guidelines app

De MSF Medical Guidelines app is gratis te downloaden via de Apple App Store (voor iOs), Google Play (Android) en ook beschikbaar voor Microsoft telefoons. Er zijn op dit moment 3 handboeken beschikbaar: klinische richtlijnen, essentiële medicijnen, essentiële verloskundige zorg en zorg voor pasgeborenen en tuberculose. De handboeken zijn beschikbaar in onder meer Engels en Frans.

 

De MSF Medical Guidelines app is gratis te downloaden via de Apple App Store (voor iOs), Google Play (Android) en ook beschikbaar voor Microsoft telefoons.

 

Medische handboeken

Wij maken deze richtlijnen al ruim 25 jaar voor onze hulpverleners, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs* en ervaringen uit het veld. Ervaren artsen en andere specialisten stellen deze handboeken op. Met als doel dat ook niet-medisch opgeleiden deze kunnen gebruiken. Ook worden ze gebruikt om andere medische staf in het veld te trainen. Onze handboeken worden gebruikt door een aantal andere organisaties waaronder de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) en UNICEF.

 

71 landen

Verschil maken voor mensen in nood, dat is wat Artsen zonder Grenzen wil bereiken. Wij verlenen medische hulp aan mensen die dit hard nodig hebben, maar niet krijgen. Onze eigen hulpverleners bieden deze hulp zelf, ter plaatse. Wij geven onze hulp overal ter wereld aan slachtoffers van oorlogen, epidemieën en rampen, los van ras, geloof of politieke overtuiging. Met alle Artsen zonder Grenzen organisaties bij elkaar, werken onze hulpverleners in 468 projecten, in 71 landen.

 

* Wetenschappelijke bronnen die geraadpleegd worden, zijn onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie, internationaal gerenommeerde medische instituten en medische en wetenschappelijke tijdschriften.