Levens in gevaar bij grenssluiting Syrië en Iraaks-Koerdistan voor hulporganisaties

maandag 30 oktober 2017

Door de strijd tussen Koerdische en Iraakse troepen in het noordwesten van Irak dreigt de grens met Syrië in de plaats Feshkhabour te sluiten. Artsen zonder Grenzen vreest dat de humanitaire hulp aan mensen in Noordoost-Syrië daardoor gevaar loopt. De grensovergang bij Feshkhabour is namelijk de enige mogelijkheid voor hulporganisaties om voorraden en hulpverleners in dat deel van Syrië te krijgen.

 

Kwetsbare mensen

Het is momenteel al zeer moeilijk om hulp te bieden in Noordoost-Syrië. Veel steden zijn grotendeels verwoest door gevechten en luchtaanvallen. Bijna 500.000 mensen in het gebied zijn op de vlucht en leven onder erbarmelijke leefomstandigheden. Als de grens tussen Syrië en Irak sluit voor hulporganisaties zullen miljoenen kwetsbare mensen in Menbij, Tal-Abyad, Kobane, Hassaka en Raqqa geen toegang meer hebben tot cruciale medische hulp.

 

Ongehinderde doorgang

Het sluiten van de grens bij Feshkhabour kan dramatische gevolgen hebben voor miljoenen mensen. Artsen zonder Grenzen roept daarom alle partijen op om ongehinderde doorgang tussen Syrië en Irak te verzekeren voor hulporganisaties.