Lijst met 400.000 namen voor Pfizer voor eerlijke prijzen voor longontstekingsvaccins

donderdag 28 april 2016

Gisteren, de dag voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Pfizer, overhandigde Artsen zonder Grenzen een kinderbedje met ruim 400.000 namen* en 2.500 bloemen - 1 bloem voor elk kind dat die dag aan longontsteking is overleden - op het hoofdkantoor van de farmagigant in New York. De namen zijn van mensen in 170 landen wereldwijd die de roep van Artsen zonder Grenzen om een lagere prijs voor longontstekingsvaccins voor ontwikkelingslanden ondersteunen. Hierbij scandeerde de delegatie: ‘Levens zijn belangrijker dan winst.’ Het longontstekingsvaccin leverde Pfizer het afgelopen jaar 6 miljard dollar (5,3 miljard euro) in omzet op.

 

Een medewerker van Pfizer neemt de bloemen in ontvangst van een Artsen zonder Grenzen medewerker. Elke bloem staat voor een aan longontsteking overleden kind die dag. 27 april 2016, New York, Verenigde Staten.

 

Eerlijke kans

Op dit moment zijn Pfizer en GlaxoSmithKline (GSK) de enige twee producenten van een longontstekingsvaccin. De prijs van deze levensreddende vaccins varieert tussen de 10 dollar (8,80 euro, gesubsidieerd door GAVI en alleen voor de allerarmste landen) en 190 dollar (167 euro). Met de petitie ‘A Fair Shot’ dringt Artsen zonder Grenzen samen met ruim 400.000 mensen aan op een prijs van 5 dollar (4,50 euro) voor de 3 benodigde doses per kind, opdat ontwikkelingslanden een eerlijke kans krijgen hun kinderen ook te beschermen. Elk jaar overlijden 1 miljoen kinderen aan longontsteking, terwijl er een vaccin bestaat die die dood kan voorkomen. In Nederland is het longontstekingsvaccin opgenomen in het Rijksvaccinatiepakket.

 

Longontstekingsvaccin onbetaalbaar voor overheden

‘Miljoenen baby’s en jonge kinderen in de wereld zijn nu onbeschermd tegen longontsteking omdat Pfizer en GSK hun prijs zo hoog stellen dat vele overheden en hulporganisaties het niet kunnen betalen,’ aldus Greg Elder, dokter en medisch coördinator van de MSF Access Campaign, de internationale campagneorganisatie van Artsen zonder Grenzen die zich inzet voor betaalbare en betere medicijnen en diagnostiek. Longontsteking is doodsoorzaak nummer één bij kinderen in ontwikkelingslanden.

 

Het kinderbedje met alle namen (een aantal daarvan op de spijlen geschreven) en bloemen. Elke bloem symboliseert een kind dat die dag aan longontsteking is overleden: dat zullen er 2.500 in totaal zijn.

 

Geweldige steun

Artsen zonder Grenzen heeft meer dan 5 jaar met Pfizer en GSK onderhandeld om hun prijs voor hun longontstekingsvaccin te verlagen. Zonder succes. Daarom startte Artsen zonder Grenzen in november deze internationale petitie. In vijf maanden hebben meer dan 400.000 mensen de petitie ‘A Fair Shot’ online ondertekend. ‘We hebben té veel kinderen aan longontsteking zien overlijden, en we stoppen niet tot we weten dat alle landen dit levensreddend vaccin kunnen betalen. Het is werkelijk geweldig om te zien dat 400.000 mensen onze eis aan Pfizer en GSK steunen zodat het leven van meer kinderen gered kan worden. Want wat heb je aan een levensreddend vaccin als de mensen die dat het hardst nodig hebben, niet kunnen krijgen?’

 

In januari 2015 publiceerde Artsen zonder Grenzen de tweede editie van haar rapport The Right Shot: Bringing down Barriers to affordable and Adapted Vaccines. Het rapport toont dat het vandaag de dag 68 maal duurder is dan in 2001 om een kind te vaccineren in de armste landen. Veel landen hebben geen toegang tot de meest recente - en vaak ook duurste - vaccins, zoals dat tegen longontsteking. 

 

* Na de overhandiging van de petitie hebben nog eens 16.000 mensen de petitie ondertekend in de dagen voordat de petitie technisch gesloten werd. Het aantal totaal ondertekenaars is daarmee ruim 416.000 mensen.