Madaya, Syrië: meer sterfgevallen door ondervoeding, medische evacuaties cruciaal

maandag 18 januari 2016

Syrische artsen in de belegerde stad Madaya, in het zuidwesten van Syrië, bevestigden vrijdag dat nog eens vijf mensen omgekomen zijn door ondervoeding, ondanks dat op 11 januari het eerste humanitaire konvooi aankwam in de stad. Eerder stierven al 30 mensen door ondervoeding. Artsen zonder Grenzen roept op tot een onmiddellijke medische evacuatie van alle ondervoede en ernstige zieke mensen, alsmede van alle zwangere en net bevallen vrouwen met zogende kinderen, om verdere onnodige sterfgevallen te voorkomen.

 

Moeilijk te begrijpen

‘Dit is schokkend, patiënten sterven nog steeds, ondanks de hulp die nu de stad binnen komt,’ zegt operationeel directeur Brice de la Vingne. ‘Sommige patiënten hebben niet lang meer. Medische evacuaties voor de mensen in de meest kritieke toestand moeten nu plaatsvinden. Het is zeer moeilijk te begrijpen waarom zij nog steeds vechten om te overleven en niet onmiddellijk overgebracht worden voor acute hulp. Niets staat deze hulp in de weg. De strijdende partijen moeten ervoor zorgen dat deze levens gered kunnen worden.’

 

Vakkundige medische hulp dringend nodig

De Syrische artsen in Madaya hebben achttien mensen geïdentificeerd die mogelijk snel sterven als zij niet snel geëvacueerd worden. Dat aantal neemt de komende dagen alleen maar toe als evacuaties of goede medische hulp uitblijven. Medische hulp geven aan ernstig ondervoede mensen is zeer complex; door hen simpelweg alleen therapeutisch voedsel te geven zonder medische begeleiding kunnen zij oedeem krijgen. De mensen in zeer ernstige toestand moeten in een ziekenhuis behandeld worden door gekwalificeerd medisch personeel.

Sluit zoeken

Zoekveld