Medicatie hepatitis C goedkoper, overheden aan zet

woensdag 08 november 2017

Een kuur van 12 weken tegen hepatitis C kostte jarenlang 126.779 euro (147.000 dollar). Voor 103,49 euro (120 dollar) koopt Artsen zonder Grenzen een generiek (merkloos) medicijn in. Behandeling van de naar schatting ruim 71 miljoen mensen met hepatitis C wereldwijd lijkt binnen handbereik. Toch wachten 68,9 miljoen zieken vergeefs op medische zorg. Tijdens de Global Hepatitis Summit 2017 in Brazilië begin november riepen we overheden op om zich volledig in te zetten voor de verkrijgbaarheid van goedkope medicatie.

 

Help ons medische hulp bieden

 

Besmet bloed

De virusziekte hepatitis C wordt overgedragen door besmet bloed. Overdracht vindt vaak plaats door besmette naalden, bloedtransfusie en in mindere mate seksueel contact. Besmette mensen hebben aanvankelijk vaak weinig klachten. Tot de lever is aangetast. Dan krijgen mensen symptomen als extreme vermoeidheid, misselijkheid, braken en koorts. In een later stadium kan levercirrose optreden met geelzucht als uiting. Vaak met de dood als gevolg. 72% van de patiënten leeft in minder welvarende landen.

 

Een patiënt houdt zijn pil omhoog in de Artsen zonder Grenzen kliniek in het Preah Kossamak ziekenhuis in Phnom Penh, Cambodja, 21 april 2017.

 

Alleenrecht door patenten

Fabrikant Gilead verkoopt het hepatitis C-medicijn sofosbuvir onder merknaam voor duizend keer de kostprijs. Fabrikant Bristol-Myers Squibb verkoopt het andere bestaande hepatitis C-medicijn, daclatasvir, voor een eveneens torenhoge prijs. Onbetaalbaar voor grootschalig gebruik. Gilead heeft het alleenrecht voor verkoop in meerdere landen door verkregen patenten. Ook in rijke landen drukken de exorbitant hoge prijzen op de gezondheidszorg. In Italië, Amerika, Canada en Australië wordt het aantal mensen dat voor hepatitis C behandeld kan worden daarom beperkt, wat doet denken aan de eerste, donkere dagen van de behandeling voor aids.

 

Overheden aan zet

Artsen zonder Grenzen vecht de machtspositie aan. Wij vragen overheden die toegang hebben tot generieke medicijnen om het aantal behandelingen op te schalen, en overheden die geen toegang hebben sporen we aan om goedkope medicijnen toegankelijk te maken voor patiënten. Bijvoorbeeld door dwanglicenties op te leggen in het belang van de volksgezondheid, zoals nu al in Maleisië gebeurt.

 

Shaukat (30) wordt door Artsen zonder Grenzen behandeld voor hepatitis C. Zijn bloed wordt getest om te checken of de behandeling goed aanslaat. ‘Door hartproblemen kan ik maar weinig verdienen. Ik ben blij dat ik het medicijn hier gratis kan krijgen.’

 

Artsen zonder Grenzen en hulp voor hepatitis C

Sinds 2015 behandelen wij mensen tegen hepatitis C in 11 landen, bij elkaar 5.000 mensen. Effectief: 9 op de 10 mensen genezen na 12 weken. Bekijk ook onze (Engelstalige) dossier over hepatitis C.