Medische noden Zuid-Syrië zorgwekkend na jaren conflict

vrijdag 22 december 2017

De humanitaire hulp voor mensen in het zuiden van Syrië moet sterk worden uitgebreid concluderen we op basis van eigen onderzoek. Zo is maar 40% van de kinderen tussen de 18 maanden en 5 jaar voldoende gevaccineerd tegen kinderziekten.

 

Interviews

Het onderzoek vond plaats in plaatsen in het oosten van de regio Daraa, waar 200.000 mensen wonen. Onze onderzoekers interviewden ruim 4.000 willekeurig geselecteerde inwoners over hun medische noden en kwaliteit van leven.

 

Zorgwekkend beeld

Die gesprekken geven een zorgwekkend beeld van het effect dat het Syrische conflict op de bevolking heeft. Nog niet de helft (47%) van de mensen die naar de dokter gaat, kan daarvoor naar officiële medische voorzieningen. Dit komt mede doordat die faciliteiten nogal eens doelwit zijn van aanvallen.

 

Militair incident

In 7,6% van de gezinnen overleed iemand in het jaar voorafgaand aan het onderzoek. 43% van die sterfgevallen had te maken met een militair incident.

 

Beschadigde huizen

Bijna eenvijfde (18,7%) van de bevolking in Oost-Daraa woont in onafgebouwde of beschadigde huizen die niet beschermen tegen regen of wind.

 

Gezondheid van vrouwen

De gezondheid van vrouwen staat in het bijzonder onder druk door een gebrekkige reproductieve gezondheidszorg. Maar 7,9% van de onderzochte vrouwen gebruikt een vorm van geboortebeperking. 22% van de zwangere vrouwen die werden geïnterviewd, waren in de 24 maanden voorafgaand aan het onderzoek al een keer bevallen. 44% van de zwangere vrouwen meldde geen transport naar een arts te hebben in geval van een noodsituatie en 16% was er niet zeker van of ze vervoer zouden hebben. Slechts 83,3% van de vrouwen die in de afgelopen 24 zwanger was geweest, had toegang tot prenatale zorg.

 

Representatief

‘Onze onderzoeksresultaten zijn erg representatief voor de situatie van de hele bevolking van Daraa’, zegt Ghassan Aziz, arts van Artsen zonder Grenzen en eindverantwoordelijk voor het onderzoek. ‘Helaas kunnen we andere en mogelijk zwaarder door het conflict getroffen regio’s niet bereiken, waar toegang tot gezondheidszorg misschien nog moeizamer is.’

 

Grenzen oversteken

Artsen zonder Grenzen verwelkomt de herbevestiging door de VN-veiligheidsraad van resolutie 2165, die het mogelijk moet maken dat hulporganisaties fronten en de Syrische landsgrenzen oversteken om hulp te bieden in Syrië.

 

13,1 miljoen getroffen Syriërs

Maar ondanks die bepalingen is het voor hulporganisaties erg lastig om alle 13,1 miljoen getroffen Syriërs hulp te bieden, onder wie 6,1 miljoen mensen die verdreven zijn uit hun woonplaatsen en 3 miljoen mensen in belegerde gebieden.

 

Meer over de onderzoeksresultaten vind je hier

 

Klinieken en ziekenhuizen zijn géén doelwit! Ben je het daarmee eens? Teken dan onze petitie #NotATarget.