Meer hongerdoden in Madaya, Syrië: aanhoudende blokkade medische hulp

maandag 01 februari 2016

Door de aanhoudende blokkade van levensreddende medische hulp van en naar de belegerde stad Madaya, Syrië, zijn meer mensen gestorven door ondervoeding. ‘Het is onacceptabel dat mensen blijven sterven van de honger en dat mensen in kritieke toestand niet geëvacueerd kunnen worden,’ zegt operationeel directeur Brice de le Vingne van Artsen zonder Grenzen.

 

Acuut hulp nodig

Door de voortdurende belegering van Madaya en de opgelegde beperkingen op humanitaire hulp zijn er niet genoeg essentiële medische voorraden in de stad – waaronder therapeutische voedsel voor ondervoede mensen. De afgelopen weken mochten drie hulpkonvooien met hulpmiddelen de stad binnen komen. Toch zijn er sindsdien nog eens zestien mensen omgekomen door ondervoeding. Er zijn volgens Syrische hulpverleners in de stad ongeveer 320 ondervoede mensen in Madaya, waarvan 33 er zeer ernstig aan toe zijn en acuut hulp nodig hebben.

 

 

Situatie verslechterd

‘Er moet onmiddellijk permanente, onafhankelijke medische hulp in Madaya komen,’ zegt De le Vingne. ‘De medische situatie van de bevolking zal alleen maar verder verslechteren als hun toegang tot medische hulp afgesloten blijft.’

 

Gevangen in belegering

Artsen zonder Grenzen schat dat in Syrië anderhalf tot twee miljoen mensen gevangen zitten in belegerde plaatsen. In veel gevallen zijn medische evacuaties uit die plaatsen en invoer van medische voorraden niet mogelijk. Medische teams in deze gebieden kunnen daardoor niet opwerken tegen de enorme medische noden. In Madaya is de situatie zelfs erger doordat er geen artsen meer zijn.

 

Hulp mogelijk maken

Inmiddels komen ook uit andere plaatsen in Syrië berichten over ondervoeding, waaronder uit Moadamiyah, ten zuidwesten van Damascus. ‘De strijdende partijen moeten, conform Internationaal Humanitair Recht, onmiddellijk onbelemmerde medische en humanitaire hulp mogelijk maken,’ stelt De le Vingne.