AzG Live LIVE

Mexico: aardbevingshulp Artsen zonder Grenzen

donderdag 21 september 2017

4 Artsen zonder Grenzen teams bieden noodhulp in Mexico-Stad en in Morelos-staat na de aardbeving van 19 september. In Oaxaca-staat bieden we hulp voor slachtoffers van de eerdere aardbeving van 7 september.

 

Aardbeving Centraal-Mexico

De aardbeving van 19 september had een kracht van 7.1 op de schaal van Richter. Het epicentrum bevond zich in Axochiapan, in de staat Morelos. De aardbeving trof onder andere Mexico-Stad, Jojutla, Puebla, Cuernavaca en Mixteca Poblana. Gebouwen zijn ingestort of beschadigd: er wordt gesproken over 39 ingestorte gebouwen in Mexico-Stad, minste 2.000 deels verwoeste huizen in Morelos, openbare gebouwen, scholen, historische gebouwen en kerken.Het voorlopige dodental staat op 228 mensen. Het aantal gewonden is nog niet duidelijk, maar wordt op een aantal duizenden geschat. Het gaat vooral om niet-levensbedreigende verwondingen. Mensen zijn ook afgesloten van water, gas, elektriciteit en telefoonverbinding.

 

Psychosociale eerstehulp

Artsen zonder Grenzen bood in de eerste 24 uur na de aardbeving psychosociale hulp. Uit ervaring blijkt dat mensen in die eerste 24 uur hiervan het meeste baat hebben. De teams werken daar waar reddingspogingen gaande. Een team van psychologen en sociaal-maatschappelijke werkers helpen de families met deze traumatische ervaringen om te gaan en het hoofd te bieden aan deze crisis. Hiermee willen we ook hun veerkracht versterken.

 

Aardbeving 7 september

Eerder, 7 september, werd het zuiden van het land ook getroffen door een aardbeving. Deze Trof, met een kracht van 8.1 op de schaal van Richter, vooral de staat Oaxaca. In Juchitán, dat het zwaarst werd getroffen, biedt een mobiel medisch team van Artsen zonder Grenzen medische en psychologische zorg. Zij hebben tevens de noden in 12 gemeenten verkend en richten zich nu op hulp in de plaats San Francisco Ixhuatán. Daarnaast gaan we psychosociale hulp verlenen in San Mateo del Mar.

 

Artsen zonder Grenzen houdt de medische en psychologische behoeften in andere getroffen staten in de gaten. In Morelos kijken we specifiek of er hulpgoederen om mensen te helpen overleven nodig zijn.