Minder dan 5 procent krijgt nieuwe tbc-medicijnen

vrijdag 24 maart 2017

Slechts 4.800 mensen met resistente tuberculose, ofwel 5%, krijgt nieuwe en veel effectievere medicijnen, ook al zijn deze twee, delamanide en bedaquiline, al drie, vier jaar op de markt. Alle anderen krijgen oudere, giftigere medicijnkuren. Deze hebben grote, ernstige nadelen: een genezingskans van 50% en zware bijwerkingen als doofheid en psychose. Artsen zonder Grenzen roept producenten Janssen/Johnson & Johnson en Otsuka op met spoed actie te ondernemen door hun  medicijnen te registreren in de landen waar resistente tbc in hoge mate voorkomt. Ook doen we een beroep aan overheden om de medicijnen voor import toe te laten, nog voordat de registratieprocedure is afgerond.

 

Half miljoen mensen hebben DR-TB

Ruim een half miljoen mensen wereldwijd lijden aan resistente tuberculose (DR-TB), naar schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie. De twee nieuwe medicijnen zijn door de Wereldgezondheidsorganisatie goedgekeurd voor de behandeling voor DR-TB. Artsen zonder Grenzen en vele anderen hebben ervoor gestreden deze medicijnen te kunnen gebruiken.

 

Niet geregistreerd

Maar Janssen/Johnson & Johnson, de fabrikant van bedaquiline, en Otsuka, de maker van delamanide hebben hun medicijnen niet geregistreerd in een groot aantal landen waar DR-TB wel een groot probleem vormt. Registratie is nodig om medicijnen te mogen gebruiken. Het gevolg: maar een fractie van de mensen van wie hun leven gered kan worden met deze medicijnen, krijgt deze daadwerkelijk.*

 

‘Ik heb geluk, ik ben een van de eerste in Zuid-Afrika die delamanide krijgt. Ik heb bijna geen bijwerkingen en het gaat goed met me. Ik zou willen dat iedereen ook deze tweede kans op leven krijgt,’ zegt Sinethma Kuse (17).

 

Serieuze kans op overleven

‘Met deze medicijnen zouden we mensen een serieuze kans kunnen geven om deze dodelijke ziekte te overleven,’ aldus Artsen zonder Grenzen tbc-arts Jennifer Hughes vanuit Zuid-Afrika. ’Bij 16 van de 18 mensen die wij behandelen met een combinatie van de twee nieuwe medicijnen zijn de eerste tekenen, na 6 maanden, veelbelovend.’

 

Maar 4.800 mensen

‘Het is om moedeloos van te worden: de wetenschap dat van de honderdduizenden mensen die resistente tbc hebben, vorig jaar enkel 4.800 van de nieuwe medicijnen konden profiteren. En dat terwijl er zo veel meer levens mee kunnen worden gered,’ voegt Isaac Chikwana, arts en tbc-adviseur van de internationale campagneorganisatie van Artsen zonder Grenzen, toe. 

 

Nieuwe tbc-medicijnen delamanide en bedaquiline als onderdeel van een behandeling voor resistente tuberculose in het Artsen zonder Grenzen tbc-project in Khayelitsha, Zuid-Afrika.

 

Tuberculose

Tuberculose is een van de grootste dodelijke besmettelijke ziekten; jaarlijks bezwijken 1,8 miljoen mensen eraan. Twee nieuwe, veelbelovende medicijnen, delamanide en bedaquiline, werden respectievelijk drie en vier jaar geleden op de markt. De verwachtingen dat deze de ruggengraat kunnen vormen van een nieuwe, effectieve behandeling, zijn hooggespannen De huidige standaardbehandeling voor resistente tbc duurt twee jaar en houdt in dat mensen in totaal bijna 15.000 pillen moeten slikken. De genezingskans is enkel 1 op 2, en de behandeling heeft zware bijwerkingen die mensen doodziek maken. 

 

In januari 2017 ging onze zoektocht naar een nieuwe kuur voor resistente tuberculose (DR-TB van start, met steun van het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij.

 

* 469 DR-TB-patiënten ontvingen delamanide, 4.300 bedaquiline, naast een klein aantal mensen dat de medicijnen via klinische onderzoeken en waarvoor als schrijnend geval een uitzondering voor werd gemaakt, het zogeheten ‘compassionate use’.