AzG Live LIVE

Modderstromen Sierra Leone: schoon water en sanitaire voorzieningen cruciaal

maandag 21 augustus 2017

Medische teams van Artsen zonder Grenzen hebben de medische noden gepeild in vier gebieden die zwaar getroffen zijn door de overstromingen en modderstromen in en rond Freetown, Sierra Leone. Zij leggen zich eerst toe op het verzorgen van schoon water en sanitaire voorzieningen. Dat is cruciaal om mensen nu te helpen en om uitbraken van ziekten als malaria en cholera te voorkomen.

 

Steun aan ziekenhuizen

Medische teams bezochten ook lokale ziekenhuizen om te onderzoeken welke steun zij konden bieden. Direct na de ramp hebben we het Connaught-ziekenhuis in Freetown geholpen met een levering van lijkzakken voor mensen die omgekomen zijn. We werken samen met het Sierra Leoonse ministerie van Volksgezondheid om te kijken hoe wij verder kunnen bijdragen aan de hulp aan de duizenden mensen die getroffen zijn door de ramp. Wij bereiden ons voor op mogelijke ziekte-uitbraken.

 

Kwetsbaar

Mensen die hun huizen verloren, worden veelal door familie of vrienden opgevangen. Veel getroffen mensen leven nu echter onder slechte omstandigheden.  Het is belangrijk dat zij snel goede beschutting krijgen en toegang hebben tot schoon water en medische en psychosociale zorg. Wij maken ons vooral zorgen om groepen mensen die kwetsbaar zijn voor geweld en mishandeling, zoals vrouw en kinderen.