AzG Live LIVE

Modderstromen Sierra Leone: schoonwatervoorzieningen in dorpen rond Freetown

maandag 28 augustus 2017

Teams van Artsen zonder Grenzen hebben schoonwatervoorzieningen opgezet in twee dorpen rond Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, dat eerder deze maand getroffen werd door zware overstromingen en modderstromen. Vanuit de waterpunten in Pentagon en Kamyama worden ongeveer 4.000 mensen in deze gemeenschappen voorzien van schoon water.

 

Een team van Artsen zonder Grenzen legt een waterreservoir aan in het dorp Pentagon, vlakbij Freetown in Sierra Leone.

 

Watercontainers

Het dorp Jah Kingdom is een van de zwaarst getroffen plekken en alle wegen erheen zijn volledig ondergelopen. Het dorp is alleen te bereiken door een smalle rivier over te steken. De enige schoonwaterput is ondergelopen met vervuild water. Teams van Artsen zonder Grenzen hebben er daarom watercontainers uitgedeeld aan 210 families. Zij zullen deze hulp voortzetten zolang dat nodig is.

 

Het dorp Jah Kingdom in Sierra Leone is alleen te bereiken via een geïmproviseerde brug over een smalle rivier.

 

Schoon water en sanitaire voorzieningen

Na dagenlange zware regenval stortte op 14 augustus een heuvel in aan de rand van Freetown, met hevige modderstromen als gevolg. Honderden mensen zijn omgekomen en duizenden mensen in de wijde omtrek zijn dakloos geworden. Omdat de medische hulp direct na de ramp goed op gang kwam door andere partijen, richt Artsen zonder Grenzen zich op het verzorgen van schoon water en sanitaire voorzieningen. Dat is cruciaal voor de onmiddellijke noden van mensen en om ziekte-uitbraken te voorkomen.