Moord op baby in kliniek Artsen zonder Grenzen in Centraal-Afrikaanse Republiek

woensdag 12 juli 2017

De brute moord op een baby op het terrein van het ziekenhuis van de plaats Zemio in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) laat zien hoezeer de burgerbevolking daar inmiddels slachtoffer wordt van het verergerende conflict. Artsen zonder Grenzen heeft haar team in het ziekenhuis geëvacueerd naar de hoofdstad Bangui.

 

Gewapende mannen

Op dinsdag 11 juli kwamen twee gewapende mannen aan bij het ziekenhuis van Zemio, waar Artsen zonder Grenzen een project heeft. 7.000 mensen hebben hun toevlucht gezocht op het terrein van het ziekenhuis en in de gebouwen, nadat de gevechten in het zuidoosten van de CAR toenamen.

 

Baby

De gewapende mannen bedreigden een gezin op het terrein van het ziekenhuis. Een van hen werd tot twee weken geleden verpleegd, maar kon het terrein niet verlaten vanwege het voortdurende geweld. Terwijl de moeder van het gezin met haar baby en nog twee gezinsleden dekking zocht, schoten de gewapende mannen op ze. De baby werd in het hoofd getroffen en overleed onmiddellijk. Een medewerker van Artsen zonder Grenzen was getuige van het incident.

 

Geschokt

‘We zijn geschokt en diep bedroefd over de moord op een jong kind op het terrein van het ziekenhuis in Zemio waar we werken’, zegt landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in CAR Mia Hejdenberg. ‘Onze condoleances gaan uit naar de familie van het kind. Onze gedachten zijn bij hen en iedereen die de brute moord heeft zien gebeuren.’

 

Doodgeschoten

‘Het kind werd doodgeschoten in de armen van haar moeder, én in een medische voorziening, de twee plekken waar een kind het veiligst zou moeten zijn. Nu treurt haar familie over de toekomst die ze nooit zal hebben.’

 

Terugtrekken

‘De brutaliteit van deze aanval laat zowel het willekeurige karakter van het geweld in CAR zien als de verontrustende toename ervan. Het toont ook het complete gebrek aan respect van de gewapende groepen in dit gebied voor medische zorg en de burgerbevolking en het laat zien dat de ruimte voor hulporganisaties afneemt, nu de veiligheidssituatie verslechtert. Artsen zonder Grenzen heeft hierdoor ook haar team moeten terugtrekken uit Zemio, waardoor duizenden mensen in de hele regio Zemio geen toegang meer hebben tot adequate medische zorg.’

 

Gevlucht

Meer dan 20.000 mensen zijn naar Zemio gevlucht. Velen van hen zijn gewond en hebben vanwege recente gevechten geen toegang tot medische hulp.

 

Medische voorzieningen in conflictgebieden moeten veilige toevluchtsoorden zijn voor gewonden en zieken. Teken onze petitie #NotATarget en help mee ziekenhuizen, klinieken en medisch personeel in oorlogsgebieden te beschermen!