Nieuwe ebola-uitbraak in Congo

woensdag 08 augustus 2018

De Congolese overheid bevestigde vorige week een nieuwe ebola-uitbraak in het noordoosten van de DR Congo. Artsen zonder Grenzen is aanwezig in het gebied en zette behandelcentra op.

 

Drukbevolkt gebied

De huidige ebola-uitbraak is in een drukbevolkt gebied, vlak bij de grens met Oeganda. In de regio ligt de stad Beni met 400.000 inwoners. In de provincie Noord-Kivu leven in totaal 8 miljoen mensen.

 

Aantal ebola-gevallen

Op dit moment zijn er 74 ebola-patiënten en 34 doden door de ziekte. (Cijfers van het Congolese ministerie van Volksgezondheid)

 

800 mensen die in contact zijn gekomen met ebola-patiënten zijn getraceerd. Ze worden nauwlettend in de gaten gehouden voor eerste symptomen van de ziekte.

 

Hulp van Artsen zonder Grenzen

We hebben in Mangina, het epicentrum van de uitbraak, een behandelcentrum met 30 bedden opgezet. Ook in Beni is er een behandelcentrum. Dat centrum hebben we overgedragen aan een andere humanitaire organisatie.

 

Ondersteuning lokale gezondheidszorg

Teams van Artsen zonder Grenzen helpen lokale gezondheidscentra met infectiepreventie en controle buiten de ebola-uitbraak om. Op die manier blijft de gezondheidszorg voor iedereen beschikbaar.

 

Al onze projecten in de regio hebben inmiddels ebola-uitrustingen gekregen. We houden de situatie nauwlettend in de gaten.

 

Conflictgebied

De uitdaging voor het bestrijden van deze ebola-uitbraak is groot. In het noordoosten van Congo heerst al lange tijd veel geweld. Het is voor het eerst dat er een ebola-uitbraak is in een conflictgebied. Dat maakt het lastig om verspreiding van de ziekte tegen te gaan in gebieden die, door het conflict, slecht toegankelijk zijn.