AzG Live LIVE

Niger: Artsen zonder Grenzen behandelt gewonden na aanval bij Tsjaadmeer

vrijdag 27 mei 2016

Bij een aanval in Yebi, in het district Bosso in Niger, kwamen vorige week ten minste zes mensen om het leven en raakten acht mensen ernstig gewond. De aanval, die volgens de Nigerese overheid is uitgevoerd door ISWAP (Islamic State’s West Africa Province, ook bekend als Boko Haram), vond plaats op een terrein bij het Tsjaadmeer waar duizenden vluchtelingen verblijven. Artsen zonder Grenzen bracht de gewonden na de aanval over naar een ziekenhuis in de plaats Diffa.

 

Geen watervoorziening meer

Door de aanval in Yebi gingen de plaatselijke markt en meerdere huizen in vlammen op. Drie waterpunten en een generator (voor de waterpompen) werden vernietigd. Hierdoor heeft het dorp geen watervoorziening meer.

 

Kliniek verwoest

Ook de kliniek van Artsen zonder Grenzen in Yebi, die zorg bood aan ongeveer 20.000 mensen, werd verwoest. In de kliniek werden wekelijks 400 medische consulten gegeven. Het was de enige medische faciliteit op het terrein. Een grote mazelenvaccinatiecampagne, die daags voor de aanval begon, moest enkele dagen worden opgeschort.

 

Patiënten wachten op behandeling bij de kliniek in Yebi, Niger, voordat deze verwoest werd bij de aanval op 19 maart.

 

Aanhoudend conflict

In het gebied bij het Tsjaadmeer is een aanhoudend conflict tussen ISWAP en het Nigerese leger. Volgens de Verenigde Naties vonden er van 1 januari tot 10 maart 2016 al twintig aanvallen plaats door ISWAP. Veel mensen die het geweld ontvluchten, zoeken een veilig heenkomen rond het Tsjaadmeer.

 

Zorgen om bevolking

‘We maken ons erg zorgen om de impact die deze aanvallen hebben op de bevolking en op de medische hulp in het gebied,’ zegt landencoördinator Elmounzer Ag Jiddou. ‘De aanvallen op klinieken brengen de toegang tot zorg voor de mensen in gevaar. In Yebi willen we ons werk zo snel mogelijk hervatten.’