Noord-Irak: veldhospitalen bij frontlinie Mosul en intensive care in ziekenhuis Sulaymaniyah

woensdag 23 november 2016

Met de verhevigde strijd in Noord-Irak zet Artsen zonder Grenzen 2 veldhospitalen op bij de frontlinie van Mosul en versterken we ons werk in het ziekenhuis in Sulaymaniyah. De veldhospitalen zijn vooral gericht op het opereren van oorlogsgewonden en bevinden zich tientallen kilometers van de frontlinie. Om patiënten direct te stabiliseren voor ze naar een van de twee hospitalen te vervoeren, zullen we medische posten nog dichterbij de frontlinie opzetten. In Sulaymaniyah, waar bijna 1 miljoen Irakese en Syrische vluchtelingen zich hebben gevestigd, hebben we de intensivecare-unit totaal vernieuwd.

 

Teamtraining in het behandelen van een grote gewondenstroom, nog voor de opening van het veldhospitaal in de buurt van de frontlinie in Mosul. “FSU” staat hier voor Field Surgical Unit. 12 november 2016

 

Frontlinie hospitalen bij Mosul

Eén veldhospitaal staat op 30 km ten noorden van Mosul, op de belangrijkste weg naar Dohuk, de tweede wordt nu opgezet in Qayyarah, 60 km ten zuiden van Mosul. ‘Voor zwaargewonden kan hulp zo dicht mogelijk bij de frontlinie het verschil uitmaken tussen leven en dood,’ aldus Barbara Turchet, hulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen in Irak. De eerste patiënten zijn al behandeld. ‘Hun huis was geraakt door een raket. Twee van hen hebben we hier verzorgd, de andere twee hebben we gestabiliseerd en naar het hospitaal in Al Shekhan gebracht voor verdere zorg. Granaat- of bomscherven en geweerkogels waren de oorzaak van de meest voorkomende verwondingen bij de mensen die we tot nu toe hebben opgenomen.’ 

 

Het Sulaymaniyah ziekenhuis is het enige traumacentrum in het Irakese gouvernement. Met het renoveren van de spoedeisendehulpafdeling en de intensivecare-unit (hier op de foto) en training wil Artsen zonder Grenzen de kwaliteit van de zorg verbeteren.

 

Medische zorg voor 2,5 miljoen mensen in Sulaymaniyah

In de stad Sulaymaniyah ondersteunt Artsen zonder Grenzen het lokale overheidsziekenhuis. Door de instroom van Irakese en Syrische vluchtelingen is het inwonertal van 1,6 miljoen naar ruim 2,5 miljoen gestegen. Het ziekenhuis heeft ook een belangrijke functie voor omliggende gebieden als Kirkuk, Ninewa en Diyiala. We werken hier vooral op de spoedeisende hulpafdeling en de intensivecare-unit. Met de renovatie van de intensivecare-unit willen we de kwaliteit van de zorg verhogen. De unit heeft 10 verpleegbedden, waarvan 2 in een geïsoleerde ruimte om infecties te beheersen. Het medisch team biedt hands-on en theoretische training op het gebied van traumazorg en infectiebeheersing. Daarnaast zorgen we voor medicijnen en materiaal om tekorten op te vangen.

 

Psychologe Eva Raith Ruder van Artsen zonder Grenzen in gesprek met een vrouw in het Khanaqin vluchtelingenkamp in het noordoosten van Irak. Mei 2016.

 

Psychologische zorg voor vluchtelingen

Om mensen te helpen de oorlogstrauma’s die zij hebben opgelopen te verwerken, bieden onze hulpverleners ook psychologische zorg, naast medische zorg. We gaan onze hulp uitbreiden naar de kampen van Zelekan (ten noordwesten van Erbil) en Hasansham (in het westen van Erbil), waar vluchtelingen van de Mosulcampagne verblijven.

 

Artsen zonder Grenzen in Irak

700 Irakese en internationale hulpverleners van Artsen zonder Grenzen werken in hulpprojecten in 12 gouvernementen door heel Irak. In verband met onze neutraliteit en onafhankelijkheid accepteren we voor onze activiteiten in Irak n geen financiële steun van regeringen. Ons werk in Irak wordt alleen met geld van donateurs gefinancierd. Zo kunnen wij onze onafhankelijkheid van politieke en militaire machten garanderen.