Ondersteunend team Artsen zonder Grenzen bereidt zich voor op vertrek naar ebolagebied Congo

vrijdag 25 mei 2018

Artsen zonder Grenzen bereidt een ondersteunend team voor dat vanuit Amsterdam zal afreizen naar het door ebola getroffen gebied in de Democratische Republiek Congo. Het gaat om een team van ervaren medewerkers, bestaande uit verpleegkundige, een water-en-sanitatie-deskundige, een epidemioloog en een coördinator. Het zal volgens plan op 29 mei vertrekken.

 

Aanvulling

Het team is een aanvulling op de al aanwezige teams van zusterorganisaties van Artsen zonder Grenzen. Het zal zich in eerste instantie niet bezig houden met de behandeling van patiënten, maar nieuwe gevallen opsporen, mensen die met patiënten contact hebben gehad traceren, voorlichting geven over veilige begrafenissen etc.

 

Ervaring

Alle teamleden hebben ervaring opgedaan tijdens de grote ebola-epidemie van 2014-2015. Artsen zonder Grenzen zette toen een grootschalige bestrijding van de ziekte op, in samenwerking met de medische autoriteiten. Gedurende die periode nam de organisatie toen ruim 8.500 patiënten in haar ebolacentra in Guinee, Sierra Leone en Liberia op.

 

Verkennen

Daarnaast verkennen de medewerkers wat mogelijk nog aan extra activiteiten opgezet moet worden, mocht de uitbraak zich verder uitbreiden.