Ondervoeding in Tsjaad: een stille, maar verwoestende epidemie

donderdag 15 september 2016

Honderden moeders brengen in de Bokoro regio van het Afrikaanse Tsjaad dagelijks hun baby’s naar de mobiele klinieken van Artsen zonder Grenzen. Met 200 medewerkers zijn we daar aan de slag om de ondervoeding in de regio te bestrijden, die momenteel op het hoogtepunt is.

 

Kinderen behandeld

In augustus brachten we iedere week gemiddeld 50 baby’s over van onze ambulante klinieken naar onze intensive care unit in Bokoro. Ruim 9.100 kinderen zijn sinds januari van dit jaar door onze teams behandeld.

 

Terugkerend fenomeen

Ondervoeding is een jaarlijks terugkerend fenomeen in Bokoro, net als in een groot deel van Tsjaad. Bijna de helft van alle kindersterfte in het land wordt erdoor veroorzaakt. Het klimaat in Bokoro is hard. De temperaturen lopen op tot 45 graden en het regenseizoen is erg kort. De bevolking heeft maar een paar maanden om voldoende voedsel (meestal sorghum) te verbouwen voor de rest van het jaar. De meeste mensen slagen erin net genoeg voor zichzelf te verbouwen, dus een slechte oogst kan verwoestend zijn. De meeste families hebben dit jaar nog niet kunnen oogsten. Doordat de oogst van vorig jaar slecht was, zijn een aantal van hen door hun voorraden heen.

 

Ondervoede baby Ziham (6,5 maand oud) uit het dorpje Gambir in Bokoro krijgt in een kliniek van Artsen zonder Grenzen plumpynut, aanvullende voeding met een hoge energiewaarde.

 

Klinieken

In samenwerking met de medische autoriteiten runnen we 15 mobiele klinieken voor ondervoede kinderen tussen 6 maanden en 5 jaar oud. In Bokoro-stad hebben we een centrum voor therapeutische voeding waar we kinderen verplegen, dat gevestigd is in een overheidsziekenhuis. In de intensive care unit van dat ziekenhuis worden de meest zieke kinderen verzorgd.

 

‘Alles gedaan’

‘Triest genoeg is vandaag een kind overleden’, zegt verpleegkundige Benedicte La-Toumbayle van het therapeutische voedingscentrum in Bokoro-stad. ‘We hebben alles gedaan wat we konden toen het kind hier arriveerde. Het is vreselijk om zoveel kinderen te zien lijden, maar dat is ook mijn motivatie om door te gaan en ze te helpen.’