Oost-Ghouta, Syrië: honderden gewonden na aanhoudende bombardementen, tekort aan medicijnen

woensdag 29 november 2017

Aanhoudende bombardementen op de bezette enclave Oost-Ghouta nabij de Syrische hoofdstad Damascus, zorgen voor vele gewonden. De medische situatie in het gebied is dramatisch.
 

576 gewonden, 69 doden

Van 14 tot en met 26 november hebben vijf door Artsen zonder Grenzen ondersteunde ziekenhuizen in Oost-Ghouta 24 keer een grote toestroom van gewonden gehad. De ziekenhuizen maakten melding van 576 gewonden en 69 doden. Een kwart van de gewonden zijn vrouwen en kinderen onder de vijftien jaar, net als bij de omgekomen slachtoffers. Het totale aantal doden en gewonden in het gebied is waarschijnlijk vele malen groter.

 

Nog functionerende zorg overstelpt

‘Bij dit gewelddadige conflict is medische zorg acute noodzaak,’ zegt operationeel directeur Bertrand Perrochet. ‘Maar de nog functionerende medische diensten in Oost-Ghouta kunnen de toestroom van zo veel gewonden nauwelijks aan. Veel ziekenhuizen zijn gesloten uit angst voor de bombardementen. Ziekenhuizen die wel open zijn, raken snel door medische voorraden heen die uiterst moeilijk aan te vullen zijn.’

 

Hospitaal geraakt

Door de bombardementen, beschietingen en de angst voor aanvallen is de beschikbaarheid van medische zorg afgenomen. Een groot veldhospitaal in Kafr Batna in Oost-Ghouta werd op 20 november geraakt door twee raketten. Een watertank en zonnepanelen werden verwoest, de verpleegafdeling beschadigd en een ambulance onbruikbaar gemaakt. Gelukkig raakten niemand van de patiënten of medewerkers ernstig gewond. De artsen moesten hun werk twee dagen opschorten om reparaties mogelijk te maken. Artsen zonder Grenzen ondersteunt het veldhospitaal van Kafr Batna sinds 2013. Twee andere veldhospitalen en een kliniek die we ondersteunen, schortten tussen 15 en 18 november hun niet-spoedeisende werk op, uit angst dat patiënten en artsen gewond of gedood zouden worden door aanvallen.

 

Bevoorrading ziekenhuizen cruciaal

Artsen zonder Grenzen ondersteunt 21 ziekenhuizen in de regio met medische voorraden en heeft noodvoorraden aangelegd voor dit soort noodsituaties. Die voorraden raken nu snel uitgeput. Dat geldt bijvoorbeeld voor bloed- en infuuszakken. Als deze ziekenhuizen niet snel nieuwe voorraden krijgen, heeft dat rampzalige, mogelijke fatale gevolgen voor vele patiënten.