Opvarenden Aquarius op weg naar Spanje

dinsdag 12 juni 2018

Artsen zonder Grenzen verwelkomt het gebaar van de Spaanse regering. Die heeft toegezegd om de 629 opvarenden van het reddingsschip de Aquarius op te vangen in de havenstad Valencia. Dat is zo’n 4 dagen varen van de huidige positie van de Aquarius.

 

Marineschepen

Twee Italiaanse marineschepen zullen helpen bij het overbrengen van de mensen. Ze nemen samen 400 opvarenden over. 229 vrouwen, kinderen en de meest kwetsbare mensen blijven aan boord van het reddingsschip.

 

Chirurgische zorg

21 mensen hebben ernstige verbrandingen opgelopen, nadat ze langere tijd blootgesteld waren aan een giftig mengsel van zeewater en brandstof. Deze patiënten zijn stabiel, maar zullen in de komende weken voortdurende zorg nodig hebben in de vorm van wondverzorging en verbandwisselingen. Tot slot zijn er nog een aantal patiënten aan boord met zware verwondingen en bijkomende infecties, die zo snel mogelijk chirurgische zorg moeten krijgen die Artsen zonder Grenzen op het schip niet kan bieden.

 

Collectieve oplossingen

‘Alle regeringen van de EU en haar instituties moeten landen als Italië ondersteunen, die de bulk van het aantal mensen dat over zee aankomt opvangen. Er moeten collectieve oplossingen komen en de onacceptabele stilte en passiviteit van de EU-lidstaten moet doorbroken worden’, zegt Aloys Vimard, projectcoördinator van Artsen zonder Grenzen aan boord van de Aquarius.