Twee jaar geleden werd het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz, Afghanistan gebombardeerd. De wereldwijde verontwaardiging was groot. En de Verenigde Naties (VN) beloofde met een speciale resolutie burgers en medische voorzieningen te beschermen.
Toch gaan de aanvallen op ziekenhuizen en zorgverleners in oorlogsgebieden door. Alleen al in 2016 zijn in Syrië en Jemen tientallen ziekenhuizen en klinieken vernietigd. Daarbij werden ruim 170 mensen gedood, onder wie patiënten, artsen en verpleegkundigen. Dit móét stoppen. Om die oproep kracht bij te zetten, is Artsen zonder Grenzen de petitie #NotATarget gestart.
Geen doelwit
Met de petitie #NotATarget roept Artsen zonder Grenzen mensen op om samen een vuist te maken: ziekenhuizen mogen geen doelwit zijn! In december van dit jaar worden de verzamelde handtekeningen aangeboden aan de minister van Buitenlandse Zaken.
VN-Veiligheidsraad
In 2018 bezet Nederland een zetel in de Veiligheidsraad van de VN. Artsen zonder Grenzen spoort de Nederlandse regering aan om deze plek te gebruiken om dit onderwerp nadrukkelijk onder de aandacht te brengen. De VN moet erop toezien dat medische zorg ook in conflictgebieden veilig kan worden gegeven.

Ziekenhuizen moeten veilig zijn
Katrien Coppens, adjunct-directeur van Artsen zonder Grenzen: ‘Zeker in tijden van oorlog moeten ziekenhuizen een veilige haven voor medewerkers en patiënten zijn. Als medische voorzieningen moeten sluiten vanwege aanvallen, wordt mensen automatisch de toegang tot levensreddende medische hulp ontnomen. Dit moet stoppen!’
Medische wereld
Artsen zonder Grenzen krijgt bij haar campagne veel steun van de medische gemeenschap in Nederland, zoals van de KNMG (de Nederlandse beroepsorganisatie van artsen), die zich solidair voelt en toont met artsen en patiënten in onveilige gebieden.