Pibor, Zuid-Sudan: gewapende overval op kliniek Artsen zonder Grenzen

vrijdag 14 juli 2017

In Pibor, Zuid-Sudan, vond in de vroege ochtend van 13 juli een gewapende overval plaats op de kliniek van Artsen zonder Grenzen. 2 medewerkers raakten gewond. Een deel van het team werd nadien geëvacueerd. Artsen zonder Grenzen veroordeelt het incident ten strengste. In februari 2016 werd de kliniek in Pibor al eens geplunderd. Deze veiligheidsincidenten hebben een directe impact op ons vermogen om medische zorg te geven in het gebied.

 

Geweld

In de vroege ochtend van 13 juli braken 6 tot 10 gewapende mannen de kliniek in, vielen 2 medewerkers aan en bedreigden andere teamleden. Zij namen vervolgens kantoorspullen zoals telefoons en computers mee. Vanwege de gewelddadige aard van het incident besloot Artsen zonder Grenzen een deel van haar team in Pibor terug te trekken, om ondertussen de veiligheidssituatie in de regio opnieuw te beoordelen.

 

Lange reeks incidenten

De overval in Pibor is het recentste in een lange reeks veiligheidsincidenten in Zuid-Sudan gedurende de afgelopen 6 jaar. Meermaals heeft Artsen zonder Grenzen haar werk moeten staken als gevolg daarvan. ‘Wij zijn de enige organisatie die dringend nodige gespecialiseerde medische zorg geeft in en rond Pibor,’ zegt hulpcoördinator Fernando Galvan. ‘Onze hulp wordt zo bemoeilijkt en beperkt, terwijl mensen juist nu zo hard hulp nodig hebben.’

 

Maandelijks 6.300 medische consulten

De kliniek in Pibor heeft 37 bedden. Elke maand geeft Artsen zonder Grenzen er ongeveer 6.300 medische consulten. De afgelopen weken zagen teams een toename van het aantal mensen met ondervoeding. Nu het regenseizoen is begonnen, neemt de kans op malaria ook toe.

 

Bescherming nodig

Artsen zonder Grenzen blijft alle gewapende partijen oproepen om internationaal humanitair recht te respecteren. Dat recht zou burgers, hulpverleners en medische voorzieningen moeten beschermen. ‘We doen ons uiterste best om hulp te geven aan mensen in nood, maar we moeten wel kunnen werken in een veilige omgeving,’ stelt Galvan. ‘Onze patiënten zouden zich nooit zorgen hoeven maken in een ziekenhuis.’

 

Medische voorzieningen in conflictgebieden moeten veilige toevluchtsoorden zijn voor gewonden en zieken. Teken onze petitie #NotATarget en help mee ziekenhuizen, klinieken en medisch personeel in oorlogsgebieden te beschermen!