AzG Live LIVE

Post-ebola land Guinee kampt met grote mazelenepidemie

woensdag 12 april 2017

In Guinee is op grote schaal mazelen uitgebroken. Bij 3.468 mensen is mazelen bevestigd, en er zijn 14 doden gevallen. Artsen zonder Grenzen gaat samen met de Guinese gezondheidsautoriteiten alle kinderen tussen 6 maanden en 10 jaar in hoofdstad Conakry, dat 3 miljoen inwoners telt, inenten. De gezondheidszorg in Guinee worstelt nog steeds met problemen sinds de ebola-epidemie een klein jaar geleden officieel voorbij werd verklaard.

 

Kinderen in de rij voor hun mazeleninenting. Na hun prik krijgen kindjes jonger dan 5 ook druppels met vitamine A toegediend. Kinderen krijgen ook een klein merkteken op hun hand zodat ze niet per abuis voor de tweede keer worden ingeënt.

 

Gebrekkige gezondheidszorg

‘Nadat ebola iedereen wakker heeft geschud, lijkt de wereld weer in slaap te zijn gevallen. Ondanks alle beloften voor gelden, ondersteuning en training die gemaakt zijn, is er voor de gewone Guinees niets ten positieve veranderd,’ aldus Mit Philips, arts van Artsen zonder Grenzen. ‘De gezondheidszorg is nog steeds net zo gebrekkig als toen het land door ebola werd getroffen. Ondanks alle internationale toezeggingen om de gezondheidszorg verbeterd op te bouwen.’

 

Duizenden kinderen zonder inentingen

De ebola-epidemie eiste 11.000 levens in West-Afrika. De gezondheidszorg in de drie zwaarst getroffen landen, Guinee, Sierra Leone en Liberia, kreeg zware klappen te verduren. Veel medisch personeel overleed zelf. Tijdens de ebola-epidemie werd er nog weinig tegen de gewone besmettelijke ziekten ingeënt: de meeste inzet ging naar de strijd tegen ebola, mensen bleven uit angst weg bij klinieken en ziekenhuizen en vanwege het gevaar op ebolabesmetting werden er geen grootschalige vaccinatie-acties uitgevoerd. Het gevolg: duizenden kinderen hebben geen inenting gehad tegen voorkombare ziekten.

 

Per boot gaat een team naar het Kassa-eiland, dat deel uitmaakt van de Guinese hoofdstad Conakry, met mazelenvaccins. De vaccins moeten continu gekoeld blijven tot het moment van inenting, daarom worden zij per koelkist getransporteerd.

 

1 persoon kan 18 anderen aansteken

Een jaar geleden heeft de overheid een inhaalslag proberen te maken. Desondanks werd op 8 februari een mazelenepidemie in Guinee uitgeroepen. Artsen zonder Grenzen voert in samenwerking met de Guinese zorgautoriteiten de grootschalige vaccinatieactie uit. 126 teams van elk 13 leden gaan op 164 locaties in hoofdstad Conakry kinderen inenten. Daarnaast ondersteunt Artsen zonder Grenzen 30 gezondheidsposten in Conakry om kinderen voor mazelen te behandelen. Mazelen is zeer besmettelijk: één besmet persoon steekt gemiddeld tot 18 niet ertegen ingeënte mensen aan. Als 95% van de bevolking tegen mazelen is ingeënt kan een uitbraak worden voorkomen.