Prijs voor pionierswerk psychosociale hulp Artsen zonder Grenzen

maandag 09 oktober 2017

Artsen zonder Grenzen ontvangt de Pardes Humanitarian Prize in Mental Health. De prijs, een initiatief van de Brain & Behavior Research Foundation, wordt aan Artsen zonder Grenzen toegekend vanwege ‘visionaire en pionierswerk in het verlenen van acute en vaak over het hoofd geziene psychosociale zorg aan mensen in crisissituaties wereldwijd.’ De prijs zal op 27 oktober tijdens een officiële ceremonie in New York worden uitgereikt.

 

Amjed Al Rasam, psychosociaal medewerker van Artsen zonder Grenzen, tijdens een counselingsessie in het Khannaqin kamp voor Irakese vluchtelingen in het noordoosten van Irak.

 

Psychologische hulp in 41 landen

Artsen zonder Grenzen biedt al meer dan 20 jaar, naast medische hulp, psychiatrische en psychologische hulp aan mensen wiens leven verwoest wordt door rampen, veroorzaakt door mensen of vanwege natuurgeweld. Op dit moment biedt Artsen zonder Grenzen psychologische hulp in 41 landen wereldwijd aan slachtoffers van oorlog, rampen, seksueel geweld, verwaarlozing, psychiatrische aandoeningen en van ziekte-uitbraken.

 

Humanitaire hulp

Herbert Pardes, dokter en voorzitter van de wetenschappelijke raad van de Brain & Behavior Research Foundation: ‘In zoveel uithoeken van de wereld staan mensen oog in oog met vreselijk geweld, vluchten, mishandeling, uitbuiting, ziekte en stigma’s. Het komt maar al te vaak voor dat bij het behandelen van hun lichamelijke verwondingen hun evenredige grote behoefte op psychologisch gebied over het hoofd wordt gezien. Artsen zonder Grenzen heeft een grote kracht in het verlenen van psychologische hulp aan mensen die in wanhoop verkeren en anders van deze hulp verstoken zouden zijn. Hun geweldige werk aan de frontlinies, in vaak gevaarlijke gebieden van de wereld, waar situaties snel ineens kunnen omkeren, hebben de artsen, verpleegkundigen en andere hulpverleners van Artsen zonder Grenzen keer op keer en standvastig laten zien wat het verlenen van humanitaire hulp inhoudt.’

 

Kaz de Jong, specialist psychologische hulp van Artsen zonder Grenzen, in het Haingy eiland gebied in Myanmar nadat cycloon Nargis een verwoestend spoor over het land trok. Mei 2008.

 

Erkenning en hoop

‘Deze prijs zien wij als een geweldige eer: als erkenning van het werk van Artsen zonder Grenzen, maar vooral als erkenning van de behoeften van onze patiënten en de cruciale rol die psychologische hulp kan hebben om de wonden van mensen in nood te helen,’ zegt Kaz de Jong, specialist psychologische hulp van Artsen zonder Grenzen en hoofd van de psychosociale afdeling voor hulpverleners van Artsen zonder Grenzen in Amsterdam. ‘Het is onze oprechte hoop dat deze prijs tot aandacht zal leiden voor de immense psychologische behoeften van mensen die met littekens achterblijven door oorlog en conflict, gedwongen migratie, seksueel geweld, geïsoleerd worden door psychiatrische aandoeningen en het stigma van overrompelende ziekten als hiv en tuberculose.

 

Sinds 1990

In 1990 gaf Artsen zonder Grenzen voor het eerst psychosociale hulp: aan de slachtoffers van een verwoestende aardbeving in Armenië. In de negentiger jaren werden psychologische hulpprogramma’s opgezet in Gaza, de Balkan en Oost-Europa. In 1998 werd psychologische hulp opgenomen als vast onderdeel van noodhulp. Vandaag de dag behandelen we duizenden mensen wereldwijd met psychologische zorg. Zoals Syrische kinderen in een ziekenhuis in het noorden van Jordanië, slachtoffers van een tyfoon in de Filippijnen, overlevenden van seksueel geweld in Haïti, choleraslachtoffers in Jemen, en vluchtelingen van oorlog en geweld in onder andere Irak, Libanon, Italië, Mexico, Tanzania en Sudan.