Rapport: 14 belangrijke behandelwijzen en protocollen moeten nú worden ingevoerd om tbc wereldwijd terug te dringen

woensdag 02 december 2015

Vandaag, de dag van de start van de grootste internationale tuberculoseconferentie, in Kaapstad, Zuid-Afrika, lanceert Artsen zonder Grenzen samen met de Stop TB Partnership het rapport ‘Out of Step’. Hieruit blijkt dat 14 belangrijke behandelwijzen en protocollen nú ingevoerd moeten worden om de wereldwijde doelen om tuberculose (tbc) met 90% terug te dringen in de komende 20 jaar. Aanpakken die uit de tijd zijn, moeten worden vervangen door nieuwe. Tuberculose is te genezen, maar het blijft de dodelijkste besmettelijke ziekte ter wereld: 1,5 miljoen mensen overlijden er per jaar aan.

 

Oude behandelingen afschaffen, nieuwe invoeren

Het rapport geeft de huidige status van behandelwijzen en praktijken weer in 24 landen waar tuberculose een groot probleem is voor de volksgezondheid. ‘De eerste stap voor landen is het invoeren van diagnostische methoden die snel resultaat geven, het afschaffen van een verouderde, ineffectief gebleken behandelingsaanpak voor patiënten die eerder voor tbc zijn behandeld en multiresistente tbc hebben, en overal invoeren dat patiënten met multiresistente tbc thuis kunnen blijven tijdens hun behandeling in plaats van langdurige ziekenhuisopnames,’ aldus Grania Brigden, arts en tuberculosespecialist van MSF Access Campaign, de internationale campagneorganisatie van Artsen zonder Grenzen die zich inzet voor betere en betaalbare medicijnen en diagnostiek.

 

Journaliste Malika (48) is al 2 keer eerder voor tbc behandeld. In 2013 werd ze in het ziekenhuis opgenomen. Ze krijgt nu sinds kort een nieuwe behandeling voor XDR-TB. In de 2 jaar in het ziekenhuis heeft niemand haar ooit bezocht. © Lana Abramova

 

Gaten dichten

‘Het probleem met de oude behandelwijzen voor tuberculose is dat mensen onnodig langer lijden en sterven – die moeten dus verbannen worden. Eén daarvan is dat mensen die eerder een tbc-behandeling hebben gehad, met een medicijnencombinatie worden behandeld die juist tot een nóg hogere medicijnresistentie kan leiden. Met snelle moleculaire testen kun je veel scherper bepalen voor welke medicijnen de tbc-vorm resistent is en welke dus niet meer werken in plaats van dat af te wachten of de gezondheid van een patiënt wel of niet verbetert. De enige manier om de gaten in de diagnose en behandeling te dichten is door alle – meest effectieve - behandelwijzen en praktijken die we nu kennen, te implementeren,’ vervolgt dokter Brigden.

 

Het kán snel

‘We realiseren ons dat het invoeren van nieuwe protocollen tijd zal kosten, maar er zijn landen die het lukt dat snel te doen. Zo hebben 30% van de landen die we hebben onderzocht de nieuwe richtlijnen voor het behandelen van kinderen met tbc al ingevoerd. Met dit rapport hopen we landen een hernieuwde focus als startpunt te geven om tbc in hun land terug te kunnen dringen,’ aldus Lucica Ditiu, directeur van de Stop TB Partnership.

 

Lasser Ruslan (43) is sinds 2014 onder behandeling bij Artsen zonder Grenzen voor XDR-TB, een extreem-resistente vorm van tbc. Hij wordt thuis behandeld, en, zo zegt hij, voelt zich veel beter omdat hij omringd wordt door zijn familie. © Lana Abramova.

 

Het is bewezen

Vivian Cox is adjunct-medisch coördinator in Zuid-Afrika: ‘Wij als Artsen zonder Grenzen hebben laten zien dat je mensen die aan resistente vormen van tbc lijden niet maanden- of jarenlang in het ziekenhuis hoeft op te nemen. Mensen kunnen gewoon thuis blijven wonen en zo behandeld worden, óók in landen met gebrekkige voorzieningen en infrastructuur. Het heeft gelijke genezingskansen, het is goedkoper en het is véél en véél beter voor patiënten, hun familie en andere mensen in de gemeenschap. Voor hun behandelaars is het van kritiek belang dat zij alle nieuwe en bestaande tbc-medicijnen in hun apothekerskast ter beschikking hebben zodat ze mensen de beste overlevingskansen kunnen geven. Als dat niet het geval is, is de dood maar al te vaak de uitkomst.’