Reddingsactie Middellandse Zee: 22 lijken, 209 overlevenden

donderdag 21 juli 2016

Gisteren heeft zoek- en reddingsschip MV Aquarius op de Middellandse Zee 209 mensen gered van 2 rubberen sloepen in nood. Het team trof de lichamen aan van 21 vrouwen en 1 man die op zee waren overleden. 177 mannelijke en 32 vrouwelijke overlevenden zijn aan boord gebracht van de Aquarius waar het team hen medische zorg en support biedt. Daaronder bevonden zich 2 zwangere vrouwen en 50 kinderen, van wie 45 zonder ouders of volwassen begeleiding. De overige 48 mensen zijn overgebracht naar een schip van de Italiaanse marine.

 

Lijken lagen urenlang in de boot

‘Toen ons team de eerste rubberen boot naderde, zagen ze lijken op de bodem van de boot in een plas brandstof,’ vertelt Jens Pagotto, coördinator van de zoek- en reddingsschepen van Artsen zonder Grenzen. ‘De anderen zaten urenlang op zee met de vrouwelijke lijken op het bootje. Velen van hun zijn zo getraumatiseerd van hun ervaringen dat ze er niet over kunnen praten. Het is nog steeds onduidelijk hoe en waaraan deze vrouwen zijn gestorven.’ De hulpactiviteiten van het schip de Aquarius worden door Artsen zonder Grenzen en SOS MEDITERRANEE samen uitgevoerd.

 

Tijdens een reddingsactie op 24 mei 2016 redde het team van het schip de Aquarius 132 mensen van een rubberbootje. Ook namen zij 256 mensen over van een sleepboot van een boorplatform.  Hieronder bevonden zich 25 kinderen jonger dan 5 jaar.

 

Hoeveel meer zullen nog sterven?

‘Wat wel duidelijk is is dat dit verlies van levens onnodig was en het gevolg van een respons op deze crisis die tekortschiet. Het beleid om mensen te weren werken niet. Hoeveel meer levens zullen er nog verloren gaan voordat er een veiliger alternatief komt voor mensen die hulp en bescherming nodig hebben?’ besluit Jens Pagotto.

Sluit zoeken

Zoekveld