AzG Live LIVE

Ruim één miljoen kinderen gevaccineerd tegen mazelen in DR Congo

vrijdag 28 juli 2017

In de Democratische Republiek Congo hebben Artsen zonder Grenzen en het Congolese ministerie van Volksgezondheid meer dan één miljoen kinderen tegen mazelen gevaccineerd in negen maanden tijd. Hoewel mazelen regelmatig heerst in het land, zijn er sinds november 2016 grote uitbraken ontstaan. Teams van Artsen zonder Grenzen hebben sindsdien 41.000 kinderen behandeld in zes provincies.

 

Vooral kinderen onder vijf kwetsbaar

Mazelen is zeer besmettelijk en treft vooral kinderen onder vijf jaar. Voor kinderen met ernstige medische complicaties kan de ziekte zonder tijdige behandeling dodelijk zijn. Juist in afgelegen gebieden is (gratis) medische zorg schaars.

 

Een kind in de regio Maniema, DR Congo, wordt gevaccineerd tegen mazelen door een hulpverlener van Artsen zonder Grenzen.

 

Enorme logistieke uitdaging

Een mazelenvaccinatiecampagne is effectief als 95 procent van alle kinderen tussen 6 maanden en 15 jaar ingeënt wordt. In een land als DR Congo is dat een enorme uitdaging: het land is zeer groot, terwijl op veel plekken nauwelijks wegen zijn en aanhoudende onveiligheid reizen verder bemoeilijkt. Om zo veel mogelijk kinderen te bereiken, zijn teams van Artsen zonder Grenzen daarom met motoren en te voet naar afgelegen plekken getrokken.

 

Uren door de bossen

‘Om een gebied in de provincie Equateur te bereiken, gingen we op motoren, omdat er geen wegen waren,’ zegt voorlichtingscoördinator Faustin Igulu. ‘Als de paden te nauw werden, gingen we te voet verder, met onze koelboxen met vaccins en ander materiaal. Soms trokken we nog uren door de bossen. Het kost een hoop moeite, maar die is het waard. Veel kinderen hebben anders nauwelijks toegang tot zorg of vaccins.’

 

Medische teams van Artsen zonder Grenzen gaan met motoren op pad om afgelegen plekken te bereiken in DR Congo.

 

Tijdige behandeling cruciaal

‘Veel patiëntjes die we behandeld hebben, waren er al zeer ernstig aan toe,’ vervolgt Igulu. ‘Zij konden niet tijdig een ziekenhuis bereiken. En zonder tijdige behandeling zijn kinderen echt in levensgevaar.’

 

Doorgaan met hulp

Artsen zonder Grenzen gaat in DR Congo door met het bestrijden van mazelen. Medische teams behandelen en vaccineren kinderen momenteel op plekken in de provincies Tshopo en Zuid-Kivu.