Saoedische coalitie blokkeert vluchten Artsen zonder Grenzen naar Jemen

vrijdag 10 november 2017

De afgelopen 3 dagen heeft de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië de vluchten van Artsen zonder Grenzen naar Jemen geblokkeerd. Hiermee belet zij Artsen zonder Grenzen medische en humanitaire hulp te verlenen aan een bevolking die in grote nood verkeert. Artsen zonder Grenzen roept de door Saoedi-Arabië geleide coalitie op de organisatie onmiddellijk toegang te verlenen tot Jemen.

 

Coalitie komt belofte niet na

Op 6 november verklaarde de door Saoedi-Arabië geleide coalitie dat alle grensoversteken, havens en vliegvelden met onmiddellijke ingang gesloten zouden worden. Wel zouden ze uitzondering maken voor humanitaire voorraden en teams. Tot nu zijn ze hun belofte echter niet nagekomen.

 

Artsen zonder Grenzen werkt in 13 ziekenhuizen en klinieken in Jemen en biedt steun aan 18 ziekenhuizen en klinieken in 11 Jemenitische gouvernementen.

 

Toegang tot Jemen essentieel

‘De afgelopen 3 dagen heeft de door Saoedi-Arabië geleide coalitie Artsen zonder Grenzen niet toegestaan van Djibouti naar Sana’a of Aden te vliegen, ondanks onze herhaaldelijke verzoeken voor doorgang. Voor onze hulp is het essentieel dat onze hulpverleners en vracht met voorraden Jemen in komen,’ verklaart Justin Armstrong, hulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen in Jemen.

 

Medische zorg al ernstig beperkt

Toegang tot medische zorg in Jemen is al ernstig beperkt. Honderden posten, klinieken en ziekenhuizen zijn gesloten, beschadigd of verwoest door het al ruim tweeënhalf jaar durende gewapend conflict. Miljoenen Jemenieten zijn op de vlucht geslagen. Ze hebben een tekort aan zaken als voedsel en schoon water om te kunnen overleven.

 

Honderdduizenden levens in gevaar

‘De gevolgen van deze blokkade zijn nu al voelbaar. Honderdduizenden levens worden in gevaar gebracht. Brandstofprijzen zijn hoger dan ooit tevoren, diesel en kookgas worden schaars, medicijnvoorraden staan vast bij de grens. De al totaal ontwrichte economie in het land verslechtert nog verder, waardoor overleven nóg moeilijker wordt. Humanitaire hulp is dus belangrijker dan ooit,’ vervolgt Justin Armstrong.
 

Waarschuwing aan hulporganisaties

De verklaring van de Saoedische Coalitie bevatte ook een waarschuwing aan het adres van humanitaire organisaties: vermijd specifieke gebieden in Jemen. Als hulporganisaties deze opvolgen, zou dat betekenen dat duizenden mensen die juist het zwaarst getroffen zijn, van medische zorg verstoken zijn. Dat gaat tegen het humanitaire principe van onpartijdigheid in: hulp moet gegeven worden aan zij die hulp het hardst nodig hebben, los van welke politieke overweging dan ook.

 

Hulp van Artsen zonder Grenzen in Jemen

Artsen zonder Grenzen werkt in 13 ziekenhuizen en klinieken in Jemen en biedt ondersteuning aan 18 ziekenhuizen en gezondheidsposten in 11 Jemenitische gouvernementen: Taiz, Aden, Al-Dhale’, Saada, Amran, Hajjah, Ibb, Sana’a, Hodaida, Abyan, and Lahj. Jemen is een van de grootste missies van Artsen zonder Grenzen wereldwijd als het gaat om de inzet van hulpverleners: bijna 1.600 hulpverleners, waarvan 82 uitgezonden hulpverleners. Ook geeft Artsen zonder Grenzen financiële ondersteuning aan gezondheidspersoneel aangezien salarissen niet of niet voldoende uitbetaald worden.