Servië: minderjarige migranten en vluchtelingen slachtoffer van geweld aan Europese grenzen

woensdag 04 oktober 2017

Teams van Artsen zonder Grenzen in Servië hebben dit jaar tientallen minderjarigen met verwondingen door geweld behandeld. In een nieuw rapport stelt Artsen zonder Grenzen op basis van medische gegevens en getuigenissen dat kinderen en jongeren veelvuldig blootstaan aan geweld bij de grenzen met Hongarije, Bulgarije en Kroatië.

 

Aanvallen door honden

‘Voor de kinderen en jongeren die Servië uit willen, is de kans groot dat zij op gewelddadige wijze door grensbewakers worden teruggewezen,’ zegt landencoördinator Stephane Moissaing. ‘Al ruim een jaar horen onze artsen en verpleegkundigen dezelfde verhalen over mishandeling, vernedering en zelfs aanvallen met honden. Terwijl deze jongeren wanhopig hun reis wil vervolgen.’
 

Een minderjarige jongen die zonder volwassen begeleiding door Europa reist, in een vervallen gebouw in Servië dat hij met reisgenoten als tijdelijk verblijf gebruikt.

 

Systematisch geweld

In de eerste zes maanden van 2017 maakte 92 procent van de kinderen en tieners in de klinieken van Artsen zonder Grenzen melding van fysiek geweld door politie- of grensautoriteiten. Ongeveer de helft gaf aan dat dit bij de grens met Bulgarije gebeurde. Zij gaven aan dat zij werden geslagen, door honden zijn gebeten of met pepperspray zijn bespoten. Dit komt overeen met het systematisch gebruik van geweld dat teams van Artsen zonder Grenzen in Europa al jarenlang van patiënten vernemen.

 

 

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 2014 in Servië. Teams geven medische en psychosociale zorg aan vluchtelingen, asielzoekers en migranten op grenspunten. Sinds januari 2016 werken teams in hoofdstad Belgrado om basiszorg en psychosociale zorg te geven aan mensen die er vastzitten.