Situatie ondervoede kinderen in Tsjadische hoofdstad N’Djamena kritiek

vrijdag 27 juli 2018

Het aantal ondervoede kinderen onder de 5 jaar stijgt alarmerend snel in de hoofdstad N’Djamena van Tsjaad. In het enige ziekenhuis in de stad voor spoedeisende kindergeneeskunde liggen nu 170 zieke en ernstig ondervoede kinderen. Er zijn maar 80 bedden.

 

Acute ondervoeding

De toegang tot spoedeisende zorg voor kinderen in N’Djamena is lastig, zegt noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen Natalie Roberts: ‘We moeten er dus alles aan doen om te voorkomen dat kinderen zo ziek worden dat ze naar het ziekenhuis moeten.’ Tot nu toe werden kinderen naar huis gestuurd als ze niet zo ernstig ondervoed waren. Maar dit kan snel overgaan in acute ondervoeding als moeders hun kinderen niet genoeg eten kunnen geven.

 

Therapeutisch voedingscentrum

In samenwerking met de autoriteiten van Tsjaad hebben we een therapeutisch voedingscentrum met om te beginnen 50 bedden geopend. Ook is het plan om meer ambulante voedingscentra op te zetten in N’Djamena zodat kinderen ook controles en behandelingen kunnen krijgen zonder dat ze opgenomen hoeven te worden.