AzG Live LIVE

Situatie vluchtelingen op Lesbos drastisch verslechterd

maandag 24 juli 2017

De leefomstandigheden van vluchtelingen op Lesbos zijn drastisch verslechterd. In een nieuw rapport van Artsen zonder Grenzen stelt de noodhulporganisatie dat medische zorg en juridische bijstand beperkt worden en dat opvangplekken en andere cruciale diensten gesloten worden. Artsen zonder Grenzen dringt aan op onmiddellijke opschaling van de hulp.

 

Kwetsbare mensen

‘Kwetsbare mensen komen zonder te hulp te zitten,’ zegt landencoördinator Emilie Rouvroy. ‘In enkele maanden is het aantal vluchtelingen dat de Griekse eilanden bereikt, verviervoudigd. Maar er is te weinig capaciteit van medische organisaties om iedereen te bereiken die hulp nodig heeft.’

 

Een man uit Afghanistan met zijn zoon op het eiland Lesbos.

 

Slachtoffers van (seksueel) geweld

De kwetsbaarheid van veel mensen ziet Artsen zonder Grenzen terug in haar medische gegevens en gesprekken met patiënten. Twee derde van de patiënten die psychosociale zorg krijgt, waren slachtoffer van geweld voordat ze Griekenland bereikten. Een vijfde is gemarteld. Ongeveer de helft van de vrouwen die gynaecologische zorg krijgen, zijn slachtoffer geweest van seksueel geweld.

 

Spanningen lopen op

Mensen die nu aankomen in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos worden veelal verwaarloosd. Onder hete temperaturen lopen de spanningen regelmatig op en er zijn al gewelduitbarstingen geweest.

 

Alarmerende situatie

‘De slechte leefomstandigheden in het overvolle kamp, het ingewikkelde juridische systeem en de medische noden onder veel mensen zorgen voor een alarmerende situatie,’ zegt advocacymanager Louise Roland-Gosselin.