Slangenbeten nu officieel vergeten tropische ziekte

vrijdag 23 juni 2017

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft slangenbeten opgenomen in haar lijst van vergeten tropische ziekten. Artsen zonder Grenzen juicht dat toe. Jaarlijks sterven ongeveer 100.000 mensen aan slangenbeten, meer dan alle andere ziekten op de lijst. Toch zijn er nauwelijks middelen beschikbaar om slangenbeten te voorkomen of mensen te behandelen en is tegengif zeer beperkt beschikbaar. ‘Dit is een kans om eindelijk eens serieus naar dit probleem te kijken,’ zegt beleidsadviseur Julien Potet.

 

Tegengif raakt op

De schaarste aan tegengif is een aanhoudend probleem in de zwaarst getroffen landen. Op sommige plekken zijn ineffectieve middelen in omloop, elders dreigen effectieve middelen op te raken. Zo wordt het tegengif Fav-Afrique, dat werkt tegen beten van de meeste Afrikaanse slangensoorten, niet meer gemaakt door producent Sanofi. De WHO evalueert momenteel verschillende bestaande producten op hun effectiviteit en veiligheid.

 

Nyajinma (6) werd door een giftige slang gebeten terwijl ze sliep. Haar moeder moest haar anderhalf uur dragen naar de dichtstbijzijnde kliniek. Agok, Zuid-Sudan.

 

Duizenden slachtoffers

Artsen zonder Grenzen behandelt elk jaar meer dan 2.000 slachtoffers van slangenbeten, in projecten in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Sudan, Ethiopië en het Midden-Oosten. Onze zorg is gratis. Maar elders kan deze oplopen tot meer dan 100 dollar. Dat is onbetaalbaar voor veel mensen in afgelegen plattelandsgebieden, waar het risico het hoogst is.

 

Concrete stappen nodig

Naast de beperkte voorraden van tegengif liggen er meer obstakels op de weg. Zo is er gebrek aan goede diagnostiek, training van medisch personeel en kennis van statistieken rondom dit medische issue. ‘We hopen dat overheden en donorlanden concrete stappen zullen zetten om deze obstakels weg te nemen,’ zegt Potet. ‘We moeten weten waar de noden het grootst zijn, zorgen dat de kosten voor behandeling omlaag gaan en nieuwe instrumenten ontwikkelen om mensen snel en effectief te helpen.’