Sterfte onder ondervoede kinderen in Masisi, DR Congo, neemt toe

dinsdag 04 december 2018

Onze teams zijn getuige van een toename in sterfte van ondervoede kinderen in Masisi, DR Congo. Masisi ligt in een afgelegen gebied in de provincie Noord-Kivu. Door het geweld in de geïsoleerde regio is de toegang tot gezondheidszorg beperkt. 

 

Onveiligheid

Onze teams ondersteunen verschillende klinieken in de regio. In de afgelopen 2 maanden is het sterftecijfer toegenomen van 6,4% naar 8%. ‘De onveiligheid maakt de landbouw onmogelijk en doet de mensen op de vlucht slaan’, zegt Ahmosi Bembeleza, verpleegkundige in onze mobiele kliniek.

 

Vergevorderd stadium ondervoeding

‘Het land is hier erg vruchtbaar. Onder normale omstandigheden zouden kinderen niet ernstig ondervoed raken. Maar als de mensen hun grond en bezittingen verliezen, kunnen ze ook vaak hun kinderen geen eten meer geven. Vanwege de angst om beroofd te worden, maken mensen vaak niet meer de reis naar een kliniek. Het gevolg is dat er meer ondervoede kinderen naar onze voedingsklinieken worden gebracht. Vaak in een vergevorderd stadium van ondervoeding. Als de situatie van deze kinderen te kritiek is, is ook onze medische zorg niet goed genoeg.’

 

Bevoorradingsproblemen

Onveiligheid is niet het enige probleem. In juli zagen onze teams een toename in het aantal ondervoede kinderen dat naar onze klinieken kwam. Dit was het gevolg van problemen met de levering van speciale voeding aan klinieken in de regio die wij niet ondersteunen.  Daardoor hadden de mensen geen andere keuze dan hun kinderen naar ons te brengen. ‘Bevoorradingsproblemen komen vaak voor ’, zegt Ahmed, coördinator verpleegkundige van onze mobiele klinieken.

 

Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw, heeft de provincie Noord-Kivu te lijden onder extreem geweld. Daarom zijn wij sinds 2007 actief in de regio Masisi. Hier werken we in het (overheids)ziekenhuis en verschillende klinieken in de plaatsen Masisi en Nyabiondo. In deze klinieken bieden onze teams gratis medische zorg, zoals kindergeneeskunde, verloskundige zorg en behandeling voor cholera en malaria. Ook bieden wij psychosociale hulp voor slachtoffers van seksueel geweld of andere problemen. We hebben er een ambulancedienst opgezet. Met mobiele klinieken proberen wij zoveel mogelijk medische hulp te verlenen aan de mensen in afgelegen gebieden.