Steun voor vaccinatiecampagne in Kobane (Noord-Syrië)

dinsdag 29 september 2015

In totaal 5.776 kinderen zijn met ondersteuning van Artsen zonder Grenzen door de gezondheidsautoriteiten van Kobane (Noord-Syrië) tegen mazelen gevaccineerd. De campagne vond plaats van 18 tot 27 augustus.

 

Vitamine A

Naast de inentingen voor kinderen tussen 6 maanden en 5 jaar oud, gaven de vaccinatieteams ook vitamine A. In Kobane zelf werden kregen 3.410 kinderen een injectie, in de dorpen eromheen 2.366 kinderen.

 

Systeem aangetast

‘De kinderen van Kobane zijn al een jaar niet gevaccineerd’, zegt dokter Hikmat Muhammed Ahmed van de gezondheidsautoriteiten in Kobane. ‘Het conflict heeft het hele medische systeem aangetast.’

 

Impact

De teams van Artsen zonder Grenzen zien de impact. Vooral de kinderen worden getroffen. Sinds halverwege 2014 zijn de routinematige vaccinaties in Kobane gestopt. In noordelijk Syrië zijn regelmatig gevallen van mazelen gerapporteerd tijdens de burgeroorlog. Een onderzoek van Artsen zonder Grenzen in Kobane in juni 2015 liet zien dat maar 17% van de kinderen volledig was gevaccineerd.

 

Gezondheidsrisico’s

Ook vluchtelingen die naar de stad terugkeren lopen gezondheidsrisico’s. ‘We maken ons zorgen over mogelijke uitbraken van mazelen, polio, kinkhoest en infecties die met slechte hygiëne te maken te maken hebben, zoals tyfus en hepatitis A en E, door de beschadigingen van waterleidingen en riolering’, zegt noodhulpmanager Vanessa Cramond.

 

Herstel

Samen met de gezondheidsautoriteiten in Kobane heeft Artsen zonder Grenzen sinds maart 2015 gewerkt aan het herstel van basisgezondheidsfaciliteiten. Ook zijn programma’s voor psychosociale zorg opgezet. In samenwerking met de lokale gemeenschap zijn 4.000 gezinnen voorzien van waterzuiveringstabletten en jerrycans.