Syrië: Artsen zonder Grenzen veroordeelt gewapende inval en beschieting van ziekenhuizen in Oost-Ghouta

dinsdag 02 mei 2017

Op 29 en 30 april zijn door Artsen zonder Grenzen ondersteunde ziekenhuizen in Oost-Ghouta, een wijk van de Syrische hoofdstad Damascus, binnengevallen en beschoten. Door dit gebrek aan respect en bescherming van de medische zorg ziet Artsen zonder Grenzen zich gedwongen haar steun aan de ziekenhuizen in het gebied te staken.

 

Hevige gevechten

In de belegerde wijk Oost-Ghouta vonden op 29 en 30 april hevige gevechten plaats. Medisch personeel van het Hazzeh-ziekenhuis meldde dat op 29 april ongeveer 30 gemaskerde en gewapende mannen binnenvielen, gewonde patiënten van hun bed lichtten, en een ambulance in beslag namen. Medisch personeel van de Aftares-kliniek berichtte dat zij tijdens de gevechten twee dagen vastzaten. Meerdere kogels raakten het ziekenhuis en medici waren niet in staat gewonden op te vangen, zelfs niet die gewonden die direct buiten het ziekenhuis op straat lagen.

 

Hulp mogelijk maken

Artsen zonder Grenzen geeft medische en technische ondersteuning aan meerdere ziekenhuizen en klinieken in Oost-Ghouta. Zo kan Syrisch medisch personeel in het gebied onpartijdige hulp bieden, juist nu dat zo hard nodig is. Ter illustratie: in een ondersteund veldhospitaal, dat wel kon functioneren, werden tijdens de gevechten op 29 en 30 april ruim 100 gewonden behandeld.

 

Oorverdovend geweervuur

‘Wij veroordelen het binnenvallen en beschieten van de ziekenhuizen ten strengste,’ zegt operationeel directeur Brice de le Vingne. ‘Verpleegkundigen van de Aftares-kliniek vertelden ons, bij oorverdovend geweervuur, dat zij een paar gewonden konden behandelen, maar dat zij verder slechts wat kleine ingrepen konden doen. Het was onmogelijk om patiënten te evacueren naar andere ziekenhuizen.’

 

Eisen bescherming

Artsen zonder Grenzen roept alle gewapende partijen, aan alle kanten van de frontlinie, op om de beschermde status van medische faciliteiten te respecteren. ‘Ziekenhuizen en klinieken moeten in tijden van oorlog plekken van menselijkheid blijven, waar iedereen – burger of niet – wordt behandeld puur op basis van medische nood,’ zegt De le Vingne. ‘Wij blijven ons uitspreken over de noodzaak om die beschermde status te verdedigen. In Oost-Ghouta hebben we duidelijke eisen neergelegd bij de strijdende partijen, waarbij we benadrukken dat we onze hulp pas hervatten als we zeker weten dat er alles aan wordt gedaan om de veiligheid van ziekenhuizen, patiënten en hulpverleners te waarborgen.’

 

Artsen zonder Grenzen heeft 4 ziekenhuizen in het noorden van Syrië en biedt ondersteuning aan 150 medische faciliteiten door het hele land. In Oost-Ghouta biedt Artsen zonder Grenzen ondersteuning aan 19 veldhospitalen, 2 kraamafdelingen, 7 basisgezondheidsposten en 5 kleine klinieken.

 

Ziekenhuizen en klinieken horen een veilig toevluchtsoord zijn, zéker in tijden van oorlog. Toch zijn medische voorzieningen, ook die van Artsen zonder Grenzen, regelmatig doelwit van geweld. Dit mág en kán niet. Ziekenhuizen en patiënten zijn géén doelwit!

Sluit zoeken

Zoekveld