Syrië: bevolking en zorg onder vuur in Aleppo

vrijdag 29 juli 2016

De gevechten in de stad Aleppo in Syrië zijn de afgelopen drie weken in hevigheid toegenomen. De bevolking zit gevangen in het kruisvuur van strijdende partijen. Aanhoudende lucht- en mortieraanvallen zorgen voor vele slachtoffers.

 

Belegering

Door de belegering van Oost-Aleppo zitten ongeveer 250.000 mensen vast. Zij hebben nauwelijks middelen om te overleven; gewonden en zieken hebben bijna geen toegang tot zorg en voedsel en medische materialen komen het gebied niet in. De nog functionerende ziekenhuizen dreigen te bezwijken onder de druk van aanhoudende aanvallen en het tekort aan voorraden.

 

Straatbeeld van Aleppo, Syrië.

 

Ziekenhuizen geraakt

Vier door Artsen zonder Grenzen ondersteunde ziekenhuizen in de stad werden deze week beschadigd door bombardementen. Een van de ziekenhuizen, die vorige maand ook al geraakt was, moest de deuren sluiten. Er werd onder meer chirurgische zorg gegeven.

 

Gewonden

‘Managers van ziekenhuizen vertellen ons dat het aantal gewonden de afgelopen maand enorm is gestegen,’ zegt operationeel manager Pablo Marco. ‘Een van deze ziekenhuizen behandelde tot wel vijftig gewonden per dag. Maar vorige week werd het geraakt door bommen en moest het dicht. Waar moeten de gewonden nu heen? Als de aanvallen op ziekenhuizen niet stoppen, is er binnenkort helemaal geen zorg meer in Oost-Aleppo.

 

Levering van urgent materiaal

Artsen zonder Grenzen levert sinds 2014 medicijnen en medisch materiaal aan medische voorzieningen in Aleppo. De laatste levering was in april 2016, tien volle trucks met genoeg voorraden voor drie maanden. De volgende levering staat binnenkort gepland, maar Artsen zonder Grenzen vreest dat deze de stad niet in komt. ‘Stop met de aanvallen op burgers en ziekenhuizen,’ zegt Marco. ‘Zorg dat ernstig zieken en gewonden geëvacueerd kunnen worden en dat dringend nodige voorraden de stad ingebracht kunnen worden.’