Syrië: opnieuw ziekenhuizen geraakt bij luchtaanvallen in Oost-Aleppo

woensdag 05 oktober 2016

De afgelopen week zijn opnieuw meerdere ziekenhuizen in Oost-Aleppo geraakt bij luchtaanvallen. Vier ziekenhuizen en een bloedbank zijn getroffen, een van de ziekenhuizen zelfs tweemaal.

 

Operaties op de vloer

‘De weinige nog functionerende ziekenhuizen kunnen de stroom aan gewonden niet aan,’ zegt operationeel manager Pablo Marco. ‘De gewonden liggen creperend van de pijn in de gangen. Artsen moeten hoofd- en maagoperaties uitvoeren op de vloer van de Eerste Hulp, omdat er geen operatiekamers meer zijn.’

 

Ziekenhuizen en bloedbank beschadigd

Op 30 september werden onder meer twee door Artsen zonder Grenzen ondersteunde ziekenhuizen en een bloedbank geraakt bij bombardementen. Ondanks de vernielingen gingen medische teams in deze voorzieningen door met hun werk.

 

Traumaziekenhuis tweemaal geraakt

Op 1 oktober richtte een luchtaanval dusdanige schade aan bij een belangrijk traumaziekenhuis dat deze haar deuren moest sluiten. Twee dagen later, terwijl mensen bezig waren met reparaties, werd dit ziekenhuis opnieuw getroffen. Meerdere mensen kwamen daarbij om het leven. Een chirurgisch ziekenhuis dat op 2 oktober werd geraakt door een luchtaanval kan haar werk wel voortzetten.

 

Oproep aan VN-Veiligheidsraad

Artsen zonder Grenzen deed onlangs in New York opnieuw een beroep op de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om in conflictgebieden als in Syrië de bescherming van medische zorg de hoogste prioriteit te geven.