Syrië: tienduizenden op de vlucht voor gevechten in gouvernementen Hama, Aleppo en Idlib

donderdag 25 januari 2018

De Syrische crisis gaat een nieuw hoofdstuk in met de Turkse inval in de regio Afrin. Tegelijkertijd is net ten zuiden van die regio een van de grootste vluchtelingenstromen sinds het begin van de oorlog op gang gekomen.

 

Felle gevechten

In de gouvernementen Hama, Aleppo en Idlib zijn sinds half december felle gevechten opgelaaid die een zware tol eisen van de bevolking. Tienduizenden families zijn richting de Turkse grens gevlucht. Ze leven er in overbevolkte tenten in strenge winterse omstandigheden.

 

Geïmproviseerde tenten

De officiële kampen in het gebied zijn meer dan vol, zodat de meeste vluchtelingen hun toevlucht moeten zoeken in een van de 160 geïmproviseerde kampen, die over een groot gebied verspreid liggen. Ze leven er in geïmproviseerde tenten, met 3 tot 4 families per tent. De families tellen gemiddeld 6 leden.

 

Akkertje

Abu Mustafa,37 en vader van 6 kinderen, is naar Sarmada gevlucht, een plaatsje dichtbij de Turkse grens. Met 20 andere families heeft hij een akkertje gehuurd. ‘We moesten ergens slapen’, zegt hij.

 

Kou

Als onderkomens bouwden de families raamwerken van ijzeren staven en bedekten die met dekens en plastic zakken. Er zijn geen vloeren, zodat er geen bescherming is tegen de kou uit de modderige en steenkoude grond. ‘De kou trekt overal doorheen’, zegt Abu.

 

Syrische gevluchte kinderen in het gouvernement Idlib voor hun nieuwe geïmproviseerde onderkomen in aanbouw. De enige kleren die ze hebben, hebben ze aan. Hun enige drinkwater zit in de oliedrum op de achtergrond.

 

Overbevolkt

Ook deze informele kampen zijn overbevolkt. Er is gebrek aan deugdelijk onderdak, hygiëne, voedsel, water en medische zorg. Samen met het vochtige, koude weer zorgt dat voor een verdere verslechtering van de omstandigheden, in een tijd dat veel hulporganisaties hun werk in Syrië afbouwen.

 

Week onderweg

‘Luchtweginfecties zijn heel normaal geworden’, zegt Mohammed Yaakoup, arts en lid van een mobiel medisch team van Artsen zonder Grenzen. Hij bezocht het kamp Al-Rahman, dichtbij de Turkse grens, waar recent 44 gevluchte families aankwamen. 70 families woonden er al. ‘Sommige families waren al een week onderweg voordat ze aankwamen’, zegt Yaakoup. ‘Ze moesten langs de kant van de weg overnachten.’

 

Niet gevaccineerd

‘Veel patiënten met chronische ziekten hebben al een maand geen medicijnen gehad. We zagen veel patiënten met diabetes en hoge bloeddruk. De kinderen waren al jaren niet gevaccineerd.’

 

Hygiëne- en winterpakketten

De arts verzorgt zo’n 45 consulten per dag. Een voedvrouw in zijn team zo’n 15. Teams van Artsen zonder Grenzen hebben ook hygiëne- en winterpakketten verdeeld, met onder meer dekens en matrassen met een isolatielaag. Meer dan 1.000 families hebben tot nu toe een pakket ontvangen. Met onder meer donaties van medische voorraden ondersteunen we belangrijke medische voorzieningen in de regio. We ondersteunen ook ambulancediensten met brandstof en onderhoud.

 

Vaccinatieprogramma

In de komende weken zullen we ons vaccinatieprogramma uitbreiden en samen met andere organisaties noodhulpkits blijven distribueren.

 

Luchtaanvallen

Ondertussen gaan de luchtaanvallen door, waardoor velen die al een keer gevlucht zijn opnieuw verdreven worden.