Torenhoge prijs voor longontstekingsvaccin voor vluchtelingenkinderen

donderdag 14 juli 2016

Longontsteking is de grootste doodsoorzaak onder jonge kinderen; per jaar overlijden 1 miljoen kinderen eraan. Daarom wil Artsen zonder Grenzen gevluchte kinderen hiertegen inenten. De prijs is echter torenhoog: 60 euro per dosis, ofwel 180 euro per kind. Omdat wij het niet tegen een gereduceerde prijs kunnen kopen van fabrikant Pfizer, moeten wij de vaccins kopen in Griekse apotheken. De komende weken zullen wij kinderen in kampen in Epirus en op Lesbos inenten, in samenwerking met het Griekse ministerie voor Volksgezondheid.

 

Geen inenting voor kinderen door oorlog

Door oorlog en conflict is de gezondheidszorg in landen als Syrië, Irak en Afghanistan ingestort. Vluchtelingenkinderen die in kampen of elders in Griekenland verblijven, zijn dus niet ingeënt tegen de meest voorkomende ziekten, in tegenstelling tot Griekse kinderen. Door de omstandigheden waarin zij leven, lopen zij een hoger gevaar op longontsteking te krijgen. Artsen zonder Grenzen wil hen behoeden voor deze dodelijke ziekte en wil daarom deze kinderen grootschalig inenten.

 

In Griekenland voert Artsen zonder Grenzen een grootschalige campagne uit om vluchtelingenkinderen in te enten tegen 10 ziekten, waaronder longontsteking. Hier in Elliniko hebben hulpverleners ruim 950 kinderen ingeënt. Foto van 29 juni 2016.

 

180 euro per kind

Het longontstekingsvaccin wordt echter alleen geproduceerd door twee fabrikanten: farmaceutische giganten Pfizer en GlaxoSmithKline (GSK). Ondanks 6 jaar onderhandelen en een petitie die door ruim 416.000 mensen uit 170 landen, waaronder 7.664 mensen in Nederland, is ondertekend, weigeren beide fabrikanten hun prijzen te verlagen voor noodsituaties als deze. Artsen zonder Grenzen was daarom genoodzaakt de longontstekingsvaccins in Griekse apotheken te kopen, tegen een prijs van 60 euro per dosis. Omgerekend per kind is dat 180 euro, aangezien een kind 3 doses nodig heeft.

 

Grootschalige vaccinatie

De komende weken zal Artsen zonder Grenzen in samenwerking met het Griekse ministerie voor Volksgezondheid kinderen vaccineren in kampen in Epirus en op Lesbos.

 De afgelopen weken hebben wij 5.000 kinderen verspreid door Griekenland gevaccineerd. Het gaat om kinderen van 6 maanden tot 15 jaar oud. Naast een inenting tegen longontsteking hebben onze hulpverleners de kinderen ook tegen 9 andere veel voorkomende ziekten ingeënt.

Sluit zoeken

Zoekveld