Tot nu toe 26 doden gevallen door ebola in DR Congo

dinsdag 22 mei 2018

Door de uitbraak van ebola in DR Congo zijn tot nu toe 26 doden gevallen. In totaal 46 mensen hebben zich gemeld met verschijnselen die kunnen duiden op de ziekte. Bij 21 van hen is in een laboratorium de ziekte vastgesteld. In de havenstad Mbandaka zijn nu 4 bevestigde gevallen van ebola. Dat meldt het Congolese ministerie van Volksgezondheid.

 

Medewerkers van Artsen zonder Grenzen bereiden zich voor op het behandelen van ebolapatiënten in het ziekenhuis van Mbandaka, DR Congo.

 

Vaccineren

Vandaag zijn teams van de autoriteiten en de Wereldgezondheidsorganisatie in Mbandaka begonnen met vaccineren tegen ebola. Het gaat daarbij niet om een vaccinatiecampagne, maar om een zogenaamde trial, waarbij een nog niet volledig toegelaten medicijn getest wordt. Artsen zonder Grenzen zal later deze week gezondheidswerkers gaan inenten in Bikoro, waar de uitbraak begon.

 

‘Ring’

De vaccinaties hebben de vorm van een zogenaamde ‘ringvaccinatie’. Daarbij worden drie groepen gevaccineerd: mensen met de diagnose, patiënten die door een laboratorium bevestigd zijn en de mensen met wie beide groepen in contact zijn geweest. Bij elkaar vormen ze dan de zogenaamde ‘ring’. Ook gezondheidswerkers in de frontlinie van de uitbraak krijgen de mogelijkheid zich te laten vaccineren.

 

Zes pilaren

Vaccinatie is slechts 1 van de beschermingsmogelijkheden tegen ebola. De andere zogenaamde ‘zes pilaren’ blijven essentieel bij het bestrijden van de ziekte:

 

  1. Behandelen van patiënten met ebola
  2. Zoeken naar vermoedelijke ebolapatiënten
  3. Achterhalen met wie ebolapatiënten contact hebben gehad
  4. De omgeving informeren over de risico’s en hoe die te vermijden zijn
  5. Zorgen dat de reguliere gezondheidszorg toegankelijk blijft en dat mensen daar veilig heen kunnen
  6. Zorgen voor veilige begrafenissen om verdere besmetting te voorkomen

 

Meer weten over de uitbraak van ebola in Congo? Lees onze vragen en antwoorden.