Vluchtelingen van Boko Haram getroffen door hepatitis E-uitbraak

dinsdag 15 augustus 2017

In noordoostelijk Nigeria zijn honderden mensen, die gevlucht zijn voor Boko Haram, besmet met hepatitis E. Deze via besmet water overgebrachte dodelijke ziekte is vooral zeer gevaarlijk voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen. De ziekte heeft zich vanuit buurland Niger naar Nigeria verspreid.

 

Gevaarlijk voor zwangere vrouwen

De situatie in het afgelegen Ngala-kamp, waar ruim 45.000 mensen wonen, is zorgwekkend. Er zijn de afgelopen 2 maanden al meer dan 400 gevallen van hepatitis E geconstateerd. Hoewel de meeste mensen na behandeling herstellen, kan de ziekte zeer gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen en hun ongeboren baby’s. Hepatitis E kan leiden tot een miskraam, ernstige (na)bloedingen bij de bevalling, een premature bevalling of overlijden van het kind in de baarmoeder.

 

De 4-jarige Unmi wordt behandeld tegen hepatitis E in het Ngala-kamp, waar een epidemie van de dodelijke ziekte is uitgebroken. Door modder, overstromingen en gebrek aan zeep en schoon water lopen ruim 45.000 mensen een groot risico om ziek te worden.

 

Doden voorkomen

Medisch coördinator Nicoletta Bellio beschrijft de situatie in het kamp: ‘Het begin van het regenseizoen heeft veel overstromingen veroorzaakt. Het water stroomt over de paden, de latrines lopen over en het vuile water loopt de hutten van de mensen in. Hierdoor kan het virus zich verder verspreiden. In de afgelopen twee maanden zijn vier zwangere vrouwen in het Ngala-kamp gestorven aan complicaties die verband houden met de ziekte, en dat is vier te veel. Iets zo eenvoudigs als zeep en schoon water had deze doden kunnen voorkomen.’

 

Het ondergelopen Ngala-kamp in Borno-staat, Nigeria. Foto van 5 juli 2017.

 

Desinfecteren

Samen met de mensen in het kamp zorgt Artsen zonder Grenzen ervoor dat het vuile water en het afval verwijderd wordt. We delen zeep uit en desinfecteren het water met chloor. Ook geven we hygiënische voorlichting. Maar het regenseizoen duurt nog enkele maanden en chloor is tegen hepatitis E minder effectief dan bijvoorbeeld tegen cholera. We zijn druk bezig onze hulp uit te breiden voordat de regen komt en de situatie nog meer verslechtert.

 

Choleragevaar

Nicoletta Bellio: ‘We verwachten nog meer gevallen van hepatitis E of, nog erger, een uitbraak van cholera. Als dit gebeurt, maken de afgelegen locatie en de veiligheidssituatie in het gebied het voor ons moeilijk om adequaat in te grijpen. We hopen dat er geen cholera uitbreekt, want dat zou een regelrechte ramp zijn.’

 

Artsen zonder Grenzen breidt de hulp in Nigeria nog steeds uit. Sinds oktober 2016 werken we in het Ngala-kamp en zijn we actief in een ziekenhuis met poliklinische behandeling met de nadruk op ondervoeding en moederschap. Lees ook een eerder bericht over de situatie in Borno, Nigeria. Hoe behandel je zwangere vrouwen voor hepatitis E? Lees dit verhaal uit Tsjaad.